Kony 2012 – partea a doua – răspunde criticilor și atrage altele

13

Activiștii de la Invisible Children au lansat „Kony Part II - Beyond Famous", un videoclip care să răspundă la criticile aduse campaniei Kony 2012, al cărei prim videoclip a înregistrat un succes fără precedent în istoria clipurilor virale.

Activiștii de la Invisible Children au lansat „Kony Part II – Beyond Famous", un videoclip care să răspundă la criticile aduse campaniei Kony 2012, al cărei prim videoclip a înregistrat un succes fără precedent în istoria clipurilor virale.

Cel de-al doilea videoclip nu a reușit să capteze atenţia publicului în aceeași măsură în care a reușit primul clip. În schimb, a fost acuzat că promovează în continuare acţiunea militară pentru capturarea lui Kony, deși astfel de acţiuni ar putea avea „consecinţe greu de purtat" pentru civili, așa cum susţine Craig Valters, profesor la London School of Economics' International Development, citat de The Guardian.

Într-o declaraţie oficială a organizaţiei, reprezentanţii Invisible Children spun că au vrut „ca oamenii să meargă mai în profunzime în înţelegerea conflictului și să se implice în soluţionarea lui". Filmul prezintă impactul internaţional pe care l-a avut primul videoclip și ecourile în lumea politică – faptul că 92 de membri ai Congresului american au sponsorizat rezoluţii bipartizane pentru a-și reafirma sprijinul pentru eliminarea grupării Lord's Resistance Army (LRA) și că Parlamentul Britanic a dezbătut situaţia din Uganda.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor homosexualilor Truth Wins Out a anunţat că deţine o înregistrare audio în exclusivitate, în care co-fondatorul Invisible Children descrie organizaţia ca „un fel de cal troian" pentru răspândirea religiei printre tinerii din școli. Materialul audio a fost înregistrat la o conferinţă creștină la care Jason Russell a participat în 2005, a explicat directorul Truth Wins Out, Wayne Besen. Acesta a acuzat Invisible Children de fundamentalism, reclamând că încearcă „să creștineze Africa".

O investigaţie coordonată de jurnalistul american Bruce Wilson, evidenţiază și presupuse legături ale Invisible Children cu o reţea evanghelică numită The Fellowship (sau The Family). Despre aceasta se spune că ar avea conexiuni cu congresmeni și senatori influenţi, care doresc să își promoveze astfel ideile anti-gay, anti-avort și poziţia în favoarea pieţelor libere în America.

O recenzie Associate Press asupra celui de-al doilea film reproșază că acesta nu mai are un fir narativ care să îl facă unic și că este produs de pe o poziţie defensivă. Jurnaliștii remarcă și absenţa vocii lui Jason Russell, care a regizat primul clip și care a fost diagnosticat luna trecută cu psihoză, după ce mai mulţi martori l-au văzut mergând dezbrăcat pe stradă, în San Diego, lovind cu pumnul în asfalt și strigând incoerent.