Los Indignados – zeci de mii protestează în Madrid

57

Zeci de mii de demonstranţi au protestat duminică în Madrid, cerând reforme politice și sociale.

Pe lângă motivele cunoscute de protest, cum ar fi rata uriașă a șomajului și măsurile de austeritate impuse de guvern, acum s-au adăugat critici la adresa UE pentru încercările artificiale de a stabiliza euro. Spania are o rată a șomajului de 21,3%, cea mai mare dintre cele 17 state ale zonei euro, și de 35% pentru tinerii de până la 29 de ani.

Modelul protestului de duminică a fost unul inedit, în care protestatarii au mărșăluit din 6 direcţii, de la periferii spre centrul capitalei spaniole. „Mărșăluim împreună împotriva crizei", scria pe banerele afișate. Conform agenţiei naţionale de știri, aproximativ 37.000 de oameni au ieșit în stradă. Protestele prin ocuparea pieţelor au început pe 15 mai în orașele cele mai importante ale Spaniei, iar expresia cheie a devenit „nesupunere civică" din partea unei populaţii reprezentată de „los indignados".

Pe 22 mai puterea a pierdut controlul la alegerile locale, însă se pare că a fost doar o sancţionare a socialiștilor mai degrabă decât un vot de susţinere acordat popularilor. „Indignaţii" au fost până acum relativ pașnici în demonstraţiile din Valencia sau Sevilla, dar în Barcelona, săptămâna trecută, au fost unele confruntări violente între poliţie și demonstranţi. Următoarele alegeri generale vor avea loc în martie 2012.