Lucruri inedite care te ajută să trăiești o viaţă lungă și frumoasă

483

Studiile au arătat în numeroase rânduri că alimentaţia sănătoasă, viaţa activă și respectarea orelor de somn sunt aliaţi importanţi ai longevităţii. Dar nu sunt singurii. Cei care vor să trăiască mai mult și mai bine au la îndemână și alte metode inedite și plăcute prin care își pot adăuga ani valoroși vieţii.

Prietenii și relaţiile de calitate sunt unul dintre cele mai preţioase „suplimente” care îţi prelungesc viaţa și, totodată, îi dau savoare. Puterea conexiunilor sociale este atât de mare, încât îţi poate crește speranţa de viaţă chiar și cu 50%, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Bringham Young. În schimb, singurătatea și izolarea socială au un efect negativ asupra vieţii, ce poate fi comparat cu fumatul a 15 ţigări pe zi și cu dublul riscurilor asociate cu obezitatea.

Importanţa relaţiilor umane pentru longevitate a fost demonstrată și de psihiatrul George Vaillant, de la Harvard, în urma amplului studiu Grant, desfășurat pe 50 de ani. El a observat că o simplă întrebare îţi poate dezvălui dacă vei avea o viaţă lungă: „Există cineva în viaţa ta căruia te-ai simţi confortabil să îi telefonezi la ora 4 dimineaţa, să îi povestești ce probleme ai?” Un răspuns afirmativ îţi crește semnificativ șansele de a trece pragul de 80 de ani, comparativ cu un răspuns negativ.

Mai puţin intuitiv, munca ambiţioasă pe care o depui pentru a-ţi clădi o carieră care te împlinește este „biletul” tău către o viaţă mai lungă, potrivit concluziilor din Proiectul Longevităţii, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Riverside. Ei au observat cum clasicul sfat „nu munci prea tare, nu te stresa” nu este tocmai bun nici pentru sănătate, dar nici pentru longevitate. În schimb, „cei care au rămas implicaţi în carierele importante pentru ei și au lucrat din greu, au trăit și cel mai mult”, a declarat unul dintre autorii proiectului, dr. psiholog Howard S. Friedman, pentru Asociaţia Americană de Psihologie.

Același studiu dărâmă concepţia potrivit căreia oamenii optimiști trăiesc mai mult. Ba, dimpotrivă, ei au observat cum subiecţii care în copilărie s-au dovedit a fi cei mai joviali și veseli au trăit, în medie, mai puţin decât cei mai puţin voioși. „Am constatat, ca o orientare generală de viaţă, că un sentiment prea mare de «totul va fi bine» poate fi periculos, pentru că îl poate determina pe individ să fie mai lipsit de griji privind lucrurile care sunt importante pentru sănătate și longevitate. Prudenţa și persistenţa însă au adus mai multe beneficii importante pentru mai mulţi ani”, a declarat un alt autor al proiectului, dr. Leslie R. Martin.

Nu în ultimul rând, puterea propriilor percepţii este atât de mare, încât simplul fapt că te vezi mai tânăr decât vârsta din buletin îţi poate influenţa speranţa de viaţă. Efectul a fost observat de cercetătorii de la Harvard, care au rugat circa 6.500 de persoane cu o vârstă medie de 65 de ani să răspundă la întrebarea: „Tu cât de bătrân te simţi?” După 8 ani, experţii au vrut să vadă câţi dintre participanţi erau încă în viaţă. Circa 86% dintre cei care au declarat că se simt mai tineri cu cel puţin 3 ani erau încă în viaţă, comparativ cu 75% dintre cei care care se simţeau cu cel puţin un an mai bătrâni decât vârsta lor reală.

„Când se percep bătrâni, oamenii au o tendinţă mai mare de a se lăsa de provocările fizice care par dificile. Când oamenii se simt mai tineri din punct de vedere psihologic, chiar dacă exerciţiul fizic este dificil, au o tendinţă mai mare de a continua, crezând că fără durere nu există rezultate”, a explicat dr. Ronald D. Siegel, profesor asistent de psihologie la Școala de Medicină Harvard. Influenţa percepţiei asupra propriei vârste afectează și obiceiurile alimentare. Cei care se consideră mai bătrâni decât sunt de fapt ar putea fi tentaţi să adopte diete nesănătoase, gândindu-se la faptul că s-ar putea să nu mai aibă mult de trăit, a continuat expertul.

Foto: Lena Dolch | Pixabay