„Mafia căpșunilor”- sclavi pe plantaţii în Grecia

66

Cu toţii am ajuns să îi compătimim pe greci după înţelegerile „mortale" pe care le-a făcut cu UE, FMI și BCE, dar știri recente arată o latură care a ieșit mai puţin la vedere: sclavie pe plantaţiile de căpșuni.

Deutsche Welle scrie despre un incident suprinzător care a avut loc recent în Grecia: culegători sezonieri de căpșuni din Bangladesch au fost atacaţi cu arme de foc de către „patronii" greci, pentru că aceștia îndrăzniseră să își ceară salariile, neplătite de șase luni.

Se pare că în zona fermelor de căpșuni din Manolada, unde a avut loc atacul, autorităţile elene, din lipsă de personal, întreţin o adevărată „mafie a căpșunilor". Incidentul nu este unul singular. În 2008, mai mulţi muncitori sezonieri au fost bătuţi pentru că au și-au cerut salariile, iar în 2011, 35 de muncitori români abia au reușit să fie eliberaţi de poliţie din starea de sclavie în care erau ţinuţi sub ameninţarea armelor.

„Ceea ce se petrece acolo nu este nou. În regiune s-au dezvoltat veritabile reţele de tip mafiot. De fiecare dată când se încearcă arestarea unui presupus vinovat, intervin structurile care îl protejează", a declarat parlamentarul conservator Sofia Voultepsi, conform DW.