PE condamnă expulzarea rromilor din Franţa

24

Parlamentul European a condamnat decizia Franţei de deportare a etnicilor rromi şi le-a cerut oficialilor francezi să suspende această decizie, anunţă France 24. Între timp, Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, şi Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, au făcut o vizită la Bucureşti pentru a discuta cu omologii lor despre problema rromilor.

   

    Rezoluţia PE pentru stoparea deportărilor a adunat 337 de voturi pro, şi 245 de voturi contra, din partea parlamentarilor europeni. Eric Besson a declarat însă, după vot, că sistarea expulzărilor „nici nu intră în discuţie".

    „Guvernul francez acţionează în afara cadrului legal al unui stat european", a declarat preşedintele Traian Băsescu, făcând referire la 500 de rromi care au fost expulzaţi din Franţa în ciuda faptului că nu s-a dovedit că ar fi vinovaţi de vreo infracţiune.

    Guvernul român intenţionează să ia măsuri pentru incluziunea socială a rromilor, bazate pe fonduri europene, dar insistă în acelaşi timp pe aspectul respectării principiului liberei circulaţii în spaţiul comunitar, anunţă Mediafax.

    „Poziţia noastră este foarte clară şi simplă. Fără a ne deroba de obligaţiile pe care România le are faţă de propriii cetăţeni, există şi o responsabilitate partajată europeană pentru rezolvarea problematicii rroma", a declarat premierul Emil Boc, în discuţia pe care a avut-o cu Besson şi Lellouche.

    France 24 notează că România trebuie să fie foarte atentă în modul în care discută această problemă cu Franţa, întrucât mizează pe sprijinul Franţei pentru a intra în spaţiul Schengen.