UE a demarat Romact, un program pentru integrarea romilor

96

Comisia Europeană (CE) şi Consiliul Europei (CoE) au lansat un program în valoare de 700.000 de euro, cu scopul de a favoriza şi facilita accesul minorităţii rome la locuinţe, educaţie, sănătate şi locuri de muncă în cinci ţări europene.

Programul are durata de un an şi va fi implementat simultan în Ungaria, Bulgaria, România, Italia şi Slovacia, ţări în care trăiesc comunităţi importante de romi.

În acest timp, municipalităţile şi administraţiile locale vor fi sprijinite pentru a putea veni în ajutorul romilor, cu scopul de a „umple prăpastia" care îi desparte pe romi de restul societăţii în diverse domenii. Concret, banii vor fi folosiţi pentru formarea personalului din cadrul autorităţilor locale şi regionale implicate în politici vizând integrarea romilor.

Proiectul este finanţat de cele două instituţii europene şi de Fundaţia Open Society a miliardarului american George Soros.

În Europa trăiesc 10-12 milioane de romi, care alcătuiesc cea mai mare minoritate etnică din Europa şi care sunt, în mare parte, cetăţeni UE.