Modele transsexuale, promovate în industria modei

52

Compania de haine de lux Barneys a decis să lanseze o campanie pentru promovarea minorităţii transsexuale, o mișcare fără precedent pentru această industrie.

Până în prezent, s-au numărat doar câteva tentative de a introduce într-o lume bine delimitată între moda feminină și cea masculină, reprezentanţi ai ambelor sexe. În anii 1960 revista British Vogue a publicat o ediţie cu modelul transsexual April Ashley, iar decenii mai târziu emisiunea „America's Next Top Model" a permis pentru prima dată participarea unui transsexual.

Campania Barneys, denumită „Fraţi, Surori, Fii și Fiice", întrece însă orice limită depășită anterior de industria modei. Scopul campaniei ar fi de promovare a comunităţii transsexuale, care a rămas în urma celei homosexuale, în privinţa drepturilor.

Campania constă dintr-un colaj de fotografii a 17 transsexuali din ţări diferite și de rase diferite, împreună cu poveștile lor de viaţă. Fotografiile vor ajunge la clienţii de top ai companiei și vor apărea ca reclame în publicaţii precum The New York Times și Vanity Fair. Pe blogul companiei va fi publicat și un filmuleţ despre aceste persoane, iar firma va dona 10% din vânzările care se vor face în 11 magazine participante la campanie către două organizaţii care sprijină comunitatea LGBT.

Time scrie că în Statele Unite se estimează că ar trăi 700.000 de transsexuali, conform Institutului Williams. Asta comparativ cu aproape 8 milioane de adulţi homosexuali și lesbiene. Se pare că rata de șomaj în comunitatea transsexuală este dublă faţă de populaţia generală, iar mulţi dintre ei ajung pe străzi sau decid să își ia viaţa.

Ceea ce propune însă Barneys este o schimbare pe care nu toată lumea și-o dorește. Organizaţia Change a realizat o petiţie anul trecut prin care cerea companiei de lenjerie intimă Victoria's Secret să permită unui model transsexual să ia parte la evenimentul de modă organizat anual de companie și să îi ofere și un contract permanent. Demersurile organizaţiei nu au avut succes.