Noi drepturi câștigate de cuplurile homosexuale

52

Un judecător federal din statul american Ohio a creat un precedent în SUA în momentul în care a permis unui cuplu de homosexuali căsătoriţi în Maryland, dar care trăiesc în Ohio, să se bucure de drepturi ale cuplurilor heterosexuale, în ciuda faptului că Ohio a interzis căsătoriile homosexuale.

În părerea specialiștilor, decizia judecătorului creează un precedent care va aduce în faţa justiţiei mai multe cazuri de cupluri homosexuale care vor să se bucure de o serie de drepturi, deși trăiesc în state ce nu recunosc această uniune în faţa legii.

Cei doi bărbaţi au cerut judecătorului ca drepturile pe care le-au câștigat atunci când s-au căsătorit în Maryland să fie transferate în statul în care locuiesc, pentru a putea să fie îngropaţi unul lângă celălalt, pe proprietatea familiei unuia dintre ei, care este restricţionată la soţi și la rudele primare. Având în vedere că în Ohio căsătoria lor nu este recunoscută, cei doi nu pot fi consideraţi soţi. Problema era urgentă deoarece unul dintre ei suferă de o boală fatală, scrie CSMonitor.

„Aceasta este noua frontieră pentru mișcarea drepturilor gay", a declarat politologul Ben Bishin, la Universitatea California. „Nu mai sunt state care să decidă în privinţa legalizării căsătoriilor gay, deci este doar o chestiune de timp până când vom vedea cum vor fi soluţionate astfel de probleme", a mai declarat el. Maryland este unul din cele 13 state care recunosc căsătoriile homosexuale, pe când Ohio este unul din cele 37 de state în care căsătoriile gay nu sunt recunoscute sau sunt interzise.