Nouă metodă de terorism: implanturi cu bombe

64

Teroriștii și-ar putea implanta bombe în organism pentru a înșela vigilenţa serviciilor de securitate din aeroporturi. Informaţia a fost oferită de șefii serviciilor americane de informaţii care au raportat în acest sens atât oficialilor americani cât și companiilor aeriene.

FBI și Homeland Security Department au trimis o notă oficialilor de securitate de pe întreg teritoriul SUA avertizând cu privire la noua potenţială metodă de atac a teroriștilor. Ultimele metode extreme de atentate teroriste au fost ascunderea explozibilului în lenjeria intimă sau în tălpile pantofilor, în corespondenţe, în băuturile de la bordul aeronavelor sau în cartușe de imprimante. „În urma creșterii semnificative a măsurilor de securitate aviatică globală grupările teroriste au arătat în mod repetat și public interesul de a inventa noi metode de ascundere a materialelor explozibile", a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate în transportul aviatic.

Purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney a confirmat faptul că „ideea că teroriștii caută noi metode pentru a evita măsurile de securitate în demersurile lor de a ataca serviciile aeriene nu este deloc surprinzătoare." Un element important al imaginii de ansamblu e susţinut de administraţia securităţii transporturilor care a afirmat că „guvernul nostru are informaţii care indică faptul că o serie de medici s-au oferit să îi ajute pe extremiști să implenteze chirurgical dispozitive explozibile în oameni și animale pentru a realiza atacuri teroriste."

Scanerele din aeroporturi nu pot detecta materialele explozibile din interiorul organismului uman. Singurele metode de depistare, pentru momentul de faţă, vor fi cele de observaţie, percheziţionare și inspecţie sau palpare corporală. Ca atare noile măsuri vor include „interacţiunea cu pasagerii, în plus faţă de metodele de verificare corporală sau a dispozitivelor de scanare corporală totală." Stomacul, abdomenul, fesele sau sânii ar putea fi zonele în care teroriștii să-și implanteze bombele. Associated Press notează faptul că documentul FBI citează un incident din 2005 în care traficanţii columbieni au folosit pe căi chirurgicale implanturi pentru transportul de droguri prin curieri umani. În august 2009 un terorist a intenţionat să-l ucidă pe un consilier de stat în ministerul de interne al Arabiei Saudite având asupra sa, în aparatul digestiv, o bombă.

La începutul anului și serviciile de informaţii britanice au descoperit că noua metodă de atac terorist ar putea fi implantarea chirurgicală a materialelor explozibile. Teroriștii ar putea trece drept suferinzi, diabetici sau cu alte boli care necesită portul unor injecţii sau medicamente al căror efect să fie acela de a detona explozibilul. Anul trecut în luna noiembrie un pasager somalez a fost arestat înaintea unui zbor spre Dubai pentru faptul că avea asupra lui o seringă, un lichid și alte pudre chimice.

Mișcarea teroriștilor se pare că a fost generată de impunerea noilor măsuri de securitate prin care se scana complet exteriorul corpului pasagerilor. „Posibilitatea aceasta ne îngrijorează de mai mult timp", spune J. Bennet Waters, fost oficial în serviciile de securitate a transporturilor din adminitraţia Bush. „Bombe în organism" nu este o idee nouă, doar că serviciile de informaţii au detectat un interes recent crescut cu privire la această tactică. Nu există la ora aceasta o ameninţare sau un plan concret în acest sens. Nu au fost oferite informaţii publice cu privire la ce organizaţii teroriste ar lua în calcul noua metodă și nici măsurile specifice ce vor fi impuse pentru prevenirea potenţialelor atentate.