Noua prinţesă Disney provoacă deja controverse

408

Se numeşte Prinţesa Sofia I şi este o fetiţă care devine prinţesă peste noapte, după ce mama ei, Miranda, se căsătoreşte cu un rege din ţinutul fictiv Enchancia. Însă noua prinţesă nu a fost primită la fel de bine de toată lumea, unii critici afirmând că prinţesa subminează valorile familiei.

Scopul apariţiei unei noi prinţese, de data aceasta una care este fetiţă, este acela de a le învăţa pe fetiţele de 2-7 ani (publicul ţintă al desenelor animate) să fie generoase, să fie amabile cu cei din jur şi să se poarte frumos cu fraţii sau surorile mai mici.

Însă personajul nu a fost scutit de critici. O primă critică este legată de statutul special al familiei, una modernă, care aduce împreună copii care au un părinte şi fraţi vitregi. „Copiii crescuţi într-un cămin cu ambii părinţi biologici prezintă un risc mai scăzut să abandoneze şcoala, să folosească droguri şi să comită infracţiuni. Dacă celor de la Disney le pasă de viitorul copiilor acestora, ar trebui să promoveze familia tradiţională, nu pe cea modernă", este de părere David Outten, editor de producţie la Movieguide.

O altă critică este legată de aspectul prinţesei, care nu seamănă suficient de mult cu o fetiţă latino-americană. Sofia are pielea albă, părul şaten şi ochii albaştri, nu tenul măsliniu şi părut brunet, arată CNN. Deşi reprezentanţii Disney nu au confirmat că şi-ar fi propus să promoveze o prinţesă de etnie latino-americană, aceştia au declarat că Disney îmbrăţişează toate tipurile de frumuseţe.