O farsă radiofonică a avut consecinţe tragice

77

Ceea ce a început ca o simplă farsă de diverstisment radiofonic a sfârşit cu o tragedie.

Un post de radio australian a înscenat o farsă la spitalul în care ducesa de Cambridge se afla pentru un tratament împotriva greţurilor severe provocate de sarcină. Doi DJ s-au dat drept Regina Elisabeta şi Prinţul Charles şi s-au interesat de starea ducesei Katherine. Asistenta care a răspuns la apel a făcut legătura telefonică la secţia unde se afla internată ducesa, iar realizatorii radio au putut astfel obţine informaţii confidenţiale despre starea ducesei de la o altă infirmieră a spitalului.

Radioul a transmis public înregistrarea celor două conversaţii telefonice spre deliciul sau dezaprobarea publicului care, astfel, a intrat în posesia unor informaţii secrete.

Trei zile mai târziu, Jacintha Saldanha (46 de ani), asistenta care a răspuns la telefon, a fost găsită moartă în apartamentul ei. Femeia se spânzurase. O investigaţie a autorităţilor a confirmat azi dimineaţă sinuciderea.

Prim ministrul englez, David Cameron a comentat incidentul spunând că femeia „îşi iubea, în mod evident, munca, îi păsa de sănătatea pacienţilor ei, iar ce s-a întâmplat este o tragedie. Sunt multe lecţii de învăţat de aici."

Postul de radio care a înscenat farsa s-a angajat public să deschidă un cont de sprijiire a familiei asistentei, în care va dona cel puţin 500.000 de dolari. Cei doi prezentatori s-au declarat şocaţi şi profund îndureraţi de eveniment.