O femeie din India e măritată cu cinci fraţi

2384

O femeie din India este căsătorită cu cinci bărbaţi, care sunt fraţi. Rajo Verma, în vârstă de 21 de ani, locuiește într-o singură încăpere cu cei cinci soţi, dormind împreună pe pături așezate direct pe podea. Ea este mama unui băieţel în vârstă de 18 luni, dar nu știe care dintre cei cinci soţi e tatăl lui, pentru că doarme în fiecare noapte cu alt frate, pe rând. Poliandria fraternală este o tradiţie în micul sat din apropierea orașului Dehradun, din Nordul Indiei, scrie Daily Mail.

Căsătoria cu primul ei soţ, Guddu, a fost aranjată de familie în urmă cu patru ani. De atunci încoace s-a mai măritat cu Baiju (32 de ani), Sant Ram (28), Gopal (26) și Dinesh (19) – cel mai mic dintre fraţi, care s-a căsătorit cu ea imediat ce a împlinit 18 ani.

Primul soţ, Guddu, considerat și soţul oficial, susţine că deși toţi fraţii întreţin relaţii sexuale cu ea, el nu e gelos. „Suntem o mare familie fericită", afirmă el. Rajo afirmă că știa că se așteaptă de la ea să-i accepte pe toţi cei cinci soţi, din moment ce mama ei fusese și ea, la rândul ei, căsătorită cu trei fraţi.

Tradiţia hindusă a poliandriei (căsătoria unei femei cu mai mulţi bărbaţi) a fost practicată multă vreme în India, dar nu mai e acceptată în prezent decât de câteva triburi. Nu este legală în India, dar este tolerată, mai ales în satele care încă păstrează ritualurile și obiceiurile străvechi. În astfel de societăţi, fraţii care refuză practica sunt deseori trataţi ca proscriși.

În cadrul poliandriei fraternale, femeia trebuie să se căsătorească cu toţi fraţii soţului ei. Originile practicii sunt de obicei indicate ca fiind epopeea polulară sanscrită Mahambharata, care o descrie pe Draupadi, fiica unui rege, care era căsătorită cu cinci fraţi.

Conform unui studiu publicat pe 12 iunie 2012 în revista „Human Nature", în prezent există 53 de societăţi poliandrice, răspândite de-a lungul Globului: în Tibet, Kashmir, Nepal, Bhutan, Arunachal Pradesh (în nordul Indiei), Mosuo (în sudul Chinei), în insulele Marquesan (Pacific), în Mongolia, la unele triburi africane şi la locuitorii băştinaşi din Insulele Canare. Ce au în comun aceste comunităţi este că femeia poate avea simultan mai mulţi parteneri, fără să fie considerată infidelă.

Această formă de uniune conjugală a fost acceptată în aceste societăţi tribale din mai multe motive, susţin autorii studiului. Primul este faptul că practica asigură menţinerea pământului în cadrul aceleiași familii, fără a mai fi necesară fragmentarea lui prin împărţirea moștenirii între fraţi. Al doilea motiv ar consta, susţin cercetătorii, în faptul că, atunci când este absent soţul oficial, acesta se asigură că femeia primeşte sprijin de la mai mulţi bărbaţi în creşterea copiilor, fără ca vreunul dintre ei să poată fi excluşi ca tată.

Practica poliandriei este pe cale de dispariţie pe întregul Glob, o dată cu deschiderea progresivă faţă de viaţa modernă și de turism. Antene satelit au început să împânzească acoperişurile caselor chiar și în cele mai îndepărtate triburi, permiţându-le locuitorilor din aceste sate să descopere faţete ale vieţii moderne care contrastează cu stilul lor de viaţă.

În Nepal, spre exemplu, 80% dintre familii practicau poliandria în timpul generaţiei precedente, însă acest procent a scăzut astăzi la 1-5%, preconizându-se dispariţia acestui fenomen în cel mult două generaţii, potrivit organizaţiei de caritate olandeze SNV.