O firmă din Germania angajează doar persoane cu sindrom Asperger

792

Sindromul Asperger, sindrom din spectrul autist, mai este cunoscut ca „boala micilor genii". Iar o firmă de IT din Germania caută să angajeze numai astfel de genii și se mândrește cu asta.

„Auticon este prima companie din Germania care antrenează oameni cu deficienţe din spectrul autist pentru a testa programe (software)", scrie pe www.auticon.de. Firma este interesată de cei care suferă de sindromul Asperger, pentru că au dovedit „că au o gândire ce sparge standardele și nu mint niciodată".

Spre deosebire de alte afecţiuni din spectrul autist, sindromul Asperger este înalt funcţional și cei care suferă de așa ceva au în mod tipic un nivel de inteligenţă normal sau superior normalului. Majoritatea problemelor se concentrează pe interacţiunea socială, pe când unele calităţi tipice sunt memoria excelentă și capacitatea de concentrare, mulţi oameni cu sindrom Asperger având o carieră în domeniul tehnologic sau știinţific.

Acesta este și motivul pentru care o companie de IT dorește să angajeze astfel de persoane. Ei spun că angajaţii au o gândire logică extrem de dezvoltată, abilităţi analitice foarte bune și pot detecta și cele mai mici defecte de software. Pentru a se angaja aici, candidaţii trebuie să vorbească și să scrie foarte bine în limba germană, să aibă cunoștinţe temeinice de IT și să aibă un act legal care să le certifice boala.

Interesul firmei este și unul social. Ideea fondatorului Dirk Muller Remus de a pune pe picioare un business social a venit din experienţa sa de tată a unui copil diagnosticat cu Asperger. Acum, compania are 22 de angajaţi în trei oraşe și 16 dintre ei suferă de autism.

Angajaţii sunt pregătiţi și îndrumaţi de „antrenori", care îi ajută să se adapteze la mediul de lucru al clienţilor firmei. Ei lucrează la proiecte individuale ale unor firme de IT, dar rămân în același timp salariaţi ai Auticon.

Conform cifrelor oficiale, în Germania există aproximativ 40.000 de persoane diagnosticate cu autism, dar numărul real de bolnavi se preconizează a fi mult mai mare, scrie Jurnalul.