O iubire care s-a născut în Holocaust

775

Cu ocazia reuniunii la Londra a copiilor evrei care au fost salvaţi de Holocaust la bordul trenului „Kindertransport", CNN spune povestea a doi dintre ei, care s-au căsătorit după ce au ajuns în Marea Britanie.

„Părinţii mei mi-au spus că o să plec într-o mare aventură și că ne vom revedea curând". Ann Kirk avea doar 10 ani când părinţii ei au trimis-o din Germania în Anglia, la bordul unui tren. Povestea ei seamănă izbitor cu cea a fiecăruia dintre cei aproape 10.000 de copii evrei, care au fost trimiși de către părinţi în ţări ferite de oroarea Holocaustului.

Toţi au început o viaţă nouă, fără familie, fără prieteni, într-o ţară străină, unde nu cunoașteau nici limba. „Tot ce făceam era să stau în colţul meu," povestește acum soţul lui Ann, Bob. Cei doi au ajuns în Londra la trei săptămâni distanţă, dar s-au întâlnit mulţi ani mai târziu, la un centru de refugiaţi din Londra. După șase săptămâni erau logodiţi.

75 de ani mai târziu supravieţuitorii s-au întâlnit la Londra pentru a comemora „Kindertransport", călătoria care le-a salvat vieţile. Unii nu s-au mai întâlnit din 1942, dar alţii s-au bucurat de o prietenie care a durat o viaţă întreagă. Ceea ce îi unește pe toţi este un sentiment de mulţumire ce nu poate fi descris și care durează toată viaţă. Mulţumire pentru propria existenţă, mulţumire pentru iubirea părinţilor care i-au salvat.