În 1981, când prof. Arseni scotea tumorile cerebrale cu degetul, prof. Dănăilă a introdus microscopul operator şi astfel a reuşit să scadă mortalitatea în urma intervenţiilor pe creier de la peste 50% la 4%. În cei peste 50 de ani de activitate, neurochirurgul a văzut zeci de mii de creiere, de la oameni simpli, la şefi de stat şi de guverne.

Profesorul Leon Dănăilă, unul dintre cei mai mari neurochirurgi pe care i-a dat medicina românească, operează şi la 78 de ani, la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar Arseni, scrie Adevărul. Legenda profesorului Leon Dănăilă se poate spune în cifre, în multe cifre – peste 37.000 de intervenţii chirurgicale pe creier (record mondial), scăderea mortalităţii în operaţii de la 50% la 4%, graţie introducerii microscopului operator, 39 de cărţi de specialitate scrise şi 354 de lucrări ştiinţifice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Totodată, academicianul Leon Dănăilă are 28 de certificate de inovator şi inventator, este doctor în medicină din 1973 şi membru al Academiei Române, al Academiei Diplomatice din Londra şi al Academiei de Ştiinţe din New York.

Debutul în neurochirurgie

După stagiatură, în 1961, tânărul doctor Dănăilă și-a început cariera de neurochirurg într-o secţie de paralizaţi. „Într-o zi, medicul primar – unul Grigorovici – mi-a spus să mergem să operăm la secţia doctorului Arseni. Am operat. A fost o reuşită. Asistentele au dus vorba că operez bine şi i-au spus lui Arseni”, povesteșe dr. Dănăilă.

Începând cu acest moment, Dănăilă putea să se afirme. Ajutorul lui a venit de la cazurile dificile. „S-a internat un bolnav care a căzut în cap şi era bănuit de probleme la coloană. Am studiat cazul şi am fost la bibliotecă. M-am întors pe secţie, şi la una din vizite i-am spus profesorului Arseni teoria mea, potrivit căreia omul nu are problemă la coloană, ci e vorba de o tumoare. M-a ascultat şi am ajuns la sala de operaţie. A deschis şi apoi mi-a spus: «De mâine treci în secţia mea»”.

De la operaţia cu degetul, la cea cu microscop „La noi, la operaţii, Arseni scotea tumorile cu degetul. Am citit şi am văzut că la noi mortalitatea la astfel de operaţii depăşeşte 50 %. În Occident era de numai 5%. Voiam să văd ce făceau ăia, care era sistemul”. Acesta a fost momentul în care Dănăilă s-a desprins. Au urmat mai multe cursuri şi specializări la clinici din vest, dar şi din est. Toate tatonările lui Dănăilă au condus la o nouă optică în neurochirurgia românească. Din 1981, locul degetului profesorului Arseni în operaţiile pe creier a fost luat de microscopul operator.

Decisivă pentru achiziţionarea acestui aparat a fost o specializare a profesorului Dănăilă în Statele Unite. „După ce făcusem mai multe memorii şi cereri, mă trezesc cu profesorul Arseni care-mi spune că mi s-a aprobat o bursă de cercetare de un an în America. Era semnată de Elena Ceauşescu. Aşa că am ajuns într-un final la New York. Acolo am văzut cum se operează cu microscopul şi cu instrumente, nu ca la noi, cu degetul”, îşi aduce aminte Dănăilă.

Chirurg de VIP-uri În cei peste 50 de ani de activitate, Dănăilă s-a uitat în zeci de mii de creiere. De la oameni simpli, la şefi de state. Prin anii ’80, când era deja deprins cu mijloacele moderne de operaţie, Dănăilă era cunoscut şi în afară. Un alt episod interesant din viaţa lui Dănăilă a fost cel în care l-a consultat pe fostul preşedinte al Algeriei, Houari Boumedienne. Acesta făcuse o hemoragie cerebrală, iar pentru salvarea lui s-a apelat la mai multe echipe de medici. Printre aceştia s-a aflat şi Dănăilă.

„M-am trezit la miezul nopţii cu securitatea la uşă. Erau pe afară maşini cu girofare aprinse. Nu ştiam ce se întâmplă. Prin bloc se trezise lumea şi vorbea: «Gata, l-au luat pe doctoral Dănăilă». Un securist mi-a spus să mă îmbrac că mergem la aeroport pentru că trebuie să merg în Algeria. I-am spus că n-am paşaport. A scos el un paşaport, mi l-a dat şi avea şi poze. Mai mult avea şi semnătura mea”, se amuză neurochirurgul.

Construirea de la zero a Clinicii de Neurochirurgie

Succesul lui Dănăilă a atras invidia profesorului Arseni. „Aveam succes şi voiau oamenii să se opereze la mine. Atunci, Arseni mi-a spus că mă face șef de secţie şi m-a mutat într-un corp cu pereţii coşcoviţi, fără aparatură, furnici pe pereţi. Am început să mă organizez. Am făcut sala de operaţii şi am dat drumul la treabă. Prin 1986 l-am avut pacient pe ministrul construcţiilor de atunci. A făcut hemoragie cerebrală. L-am băgat într-o rezervă. După ce l-am operat, l-am rugat să mă ajute. Mi-a făcut 16 camere de spital cu materiale de la Casa Poporului”, mai spune profesorul Dănăilă.

Acela a fost momentul în care profesorul Dănăilă a început să construiască de la zero clinica pe care o conduce astăzi, la vârsta de 78 de ani. Pentru a intra în rândul lumii, Dănăilă a accesat în 2005 un program cu bani de la Banca Mondială, iar acum Clinica de Neurochirurgie Vasculară de la Spitalul Gheorghe Marinescu arată ca cele din statele vestice. „Este totul cum scrie la carte. Saloane de primire, bucătărie nouă, lifturi pentru pacienţi şi pentru alimente, camere de supraveghere. Nu putem spune că suntem mai prejos decât străinii”, conchide Dănăilă.

https://www.youtube.com/watch?v=D_SgorFVClA