O poveste triumfătoare de Ziua Internaţională de Conștientizare a Autismului

79

De Ziua Mondială a Autismului, pe 2 aprilie, CNN a publicat un articol scris de către un tânăr de 20 de ani, care a fost diagnosticat cu autism încă de la cinci ani, dar care are printre cele mai mari note și a fost acceptat deja la cinci universităţi.

„Au existat momente în care credeam că nu o să reușesc. Dar din fericire am reușit să trec peste multe provocări, să îmi iau carnetul de conducere, să îmi fac prieteni, să mă mut într-o casă nouă, să încep facultatea, să scriu o carte”, scrie Trevor Pacelli, autor al cărţii Six-Word Lessons on Growing Up Autistic.

Nu ar fi reușit niciodată să facă toate aceste lucruri de unul singur. De fapt cele mai multe greșeli le-a făcut atunci când s-a bazat pe propria lui putere de înţelegere. Apelând la alte resurse, la părinţi, profesori și colegi, a reușit să obţină învăţăturile necesare pentru a-și atinge obiectivele.

Cea mai grea sarcină pentru el a fost să își facă prieteni. Aproape 90% din copilărie a petrecut-o singur pentru că nu știa cum să interacţioneze cu oamenii și nici nu a întâlnit prea multe persoane care să îl accepte și să îl înţeleagă, dar care să nu profite de dizabilitatea lui. Înaintând în vârstă și întâlnind mai multe tipuri de oameni la școală a învăţat ce înseamnă prietenia adevărată.

Un lucru care l-a ajutat cu interacţiunile sociale, dar mai ales în privinţa responsabilităţilor și a leadershipului, a fost poziţia de lider al unui grup de 12 băieţi, oferită în cadrul bisericii pe care o frecventează, și ajutorul constant pe care l-a oferit la organizarea evenimentelor din cadrul acesteia.

Foto: Facebook