Olimpiada Internaţională de Matematică este la ea acasă, în România

81

„Matematica s-a întors acasă!” Acestea au fost cuvintele prin care matematicianul britanic Geoff Smith a deschis Olimpiada Internaţională de Matematică, desfășurată anul acesta în Cluj-Napoca.

„România este locul de baștină al Olimpiadei Internaţionale de Matematică și, ca un bun copil, trebuie să își viziteze părinţii”, a spus Smith, fost leader al echipei Regatului Unit la Olimpiada Internaţională de Matematică între 2002 şi 2010. „Bucuraţi-vă de matematică! Matematica este frumuseţe. Să sărbătorim această olimpiadă internaţională ca pe un festival al matematicii”, a declarat matematicianul în faţa celor 600 de participanţi prezenţi la deschiderea celei de-a 59-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Matematică (IMO).

Competiţia a început la data de 3 iunie, iar România are ocazia de a fi gazdă pentru a șasea oară în deceniile scurse de când ţara noastră a iniţiat acest eveniment școlar, în 1959. IMO, cea mai prestigioasă competiţie dintre olimpiadele internaţionale de ştiinţă, a fost lansată la iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi a fost organizată la Braşov, într-o formulă ce a inclus şapte state.

Anul acesta, la ceremonia de deschidere a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis, care a vorbit despre importanţa unei educaţii de calitate, declarând că „matematica este fundaţia tuturor știinţelor, a inovaţiei și a fost mereu esenţială în ceea ce privește gândirea analitică. Aveţi un dar pe care l-aţi cultivat prin muncă asiduă și, ca rezultat, aţi devenit parte din elita intelectuală a ţărilor voastre și a lumii. (…) Din păcate, nu toţi copiii au șansa să aibă acces la o educaţie de calitate. De aceea este important să ne implicăm activ în îmbunătăţirea calităţii predării matematicii pentru cât mai mulţi copii, din întreaga lume.”

La eveniment au mai fost de asemenea prezenţi susţinători ai matematicii, printre care Valentin Cuibus (managerul IMO 2018), Radu Gologan (președintele societăţii române de matematică), Viorel Barbu (președintele de onoare IMO), Geoff Smith (președintele board-ului IMO). De asemenea, au participat și reprezentanţi ai administraţiei locale și naţionale, ca primarul Emil Boc, Valentin Popa, ministrul educaţiei, Ana Birchall, viceprim-ministru.

România şi Bulgaria sunt singurele ţări din lume care au participat fără întrerupere la fiecare ediţie a IMO. România a câştigat, de-a lungul timpului, 78 de medalii de aur.

În cadrul ediţiei din 2009, cei șase membri care au format lotul României la Olimpiada Internaţională de Matematică au reușit să câștige două medalii de aur, două de argint și două de bronz. Și la ediţia din 2012 a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, elevii români au obţinut şase medalii, dintre care două de aur. Și în 2015, lotul naţional de matematică a câştigat în total şase medalii, la a 56-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale, care a avut loc la Chiang Mai, Thailanda.

Anul trecut, la cea de-a 58-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată în perioada 12 – 23 iulie, la Rio de Janeiro, lotul olimpic de matematică a obţinut şase premii, și anume trei medalii de argint, două medalii de bronz şi o menţiune.