PE vrea vrea să reducă la jumătate risipa de alimente din UE

27

Parlamentul European a decis să ia o serie de măsuri urgente pentru a reduce cu 50% risipa de alimente, până în 2025, şi pentru a permite persoanelor cu mijloace financiare modeste, să aibă mai uşor acces la hrană.

„Anual, în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele şi de-a lungul reţelelor alimentare de la producător la consumator din UE sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile şi sănătoase, în vreme ce 79 de milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mâncarea de la asociaţii caritabile", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Responsabilitatea pentru risipa de alimente aparţine în primul rând gospodăriilor (42 la sută din risia de alimente se produce în acest sector) şi apoi producătorilor (39 la sută).

Pentru a reduce drastic până în 2025 risipa de alimente, trebuie să fie lansate campanii de sensibilizare atât la nivel european, cât şi naţional, pentru a informa publicul cum să evite irosirea alimentelor.

Un studiu al CE avertizează că dacă nu se acţionează acum, risipa de alimente va creşte cu 40 la sută până în 2020.

Surse: Mediafax, Ziare.com