Persoanele urâte sunt tratate cu răutate la locul de muncă

152

Persoanele considerate neatrăgătoare din punct de vedere fizic sunt ţinta unor comportamente urâte din partea colegilor de serviciu. O confirmă cercetătorii americani, notează Live Science.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat Michigan au ajuns la concluzia că înfăţişarea contează, după ce au analizat răspunsurile a 114 persoane care lucrează la un centru de asistenţă medicală din sud-estul Statelor Unite. Participanţii au fost întrebaţi despre frecvenţa comportamentelor urâte suportate din partea colegilor, precum adresarea de cuvinte dureroase, comportamente grosolane sau batjocoritoare. În plus, fotografiile acestora au fost arătate unui grup de persoane care nu îi cunoşteau pe participanţi şi care au fost rugaţi să le evalueze gradul de atractivitate.

În urma analizei informaţiilor, cercetătorii au observat că persoanele considerate urâte au fost tratate aspru, faţă de colegii lor consideraţi atrăgători. Rezultatele au rămas neschimbate chiar şi atunci când au fost luaţi în calcul şi alţi factori, precum vârsta, sexul sau vechimea la locul de muncă.

De asemenea, partenerii de viaţă şi prietenii apropiaţi ai participanţilor au fost rugaţi să completeze chestionare legate de cât de prietenoşi şi plăcuţi îi consideră pe aceştia. Analiza răspunsurilor a arătat că persoanele mai puţin atrăgătoare sunt tratate mai aspru decât ceilalţi colegi de la locul de muncă.

Unul dintre principalii autori ai studiului, Brent Scott, susţine că dovezile aduse de această cercetare subliniază importanţa personalităţii, dar şi a înfăţişării oamenilor. Descoperirile ar trebui să îi ajute pe manageri să descopere acele persoane care sunt expuse unui comportament batjocoritor la serviciu, pentru a putea preveni astfel de situaţii neplăcute sau pentru a le putea remedia prin programe de consiliere, adaugă specialistul.