Poliamoria sau următorul trend în relaţiile intime

20015
Poliamoria
Ce este poliamoria

„Nu poţi pune o limită inimii". Asta susţin adepţii poliamoriei, un termen complicat pentru a-i defini pe cei care aleg să își ia un angajament pe termen lung faţă de mai multe persoane în același timp. Diferenţa faţă de poligamie este că angajamentul nu se ia în faţa legii, iar relaţiile pot suferi oricând modificări, cercul de îndrăgostiţi crescând sau micșorându-se.

De cele mai multe ori, dinamica acestui tip de relaţie debutează în felul următor: un cuplu, căsătorit sau necăsătorit, în care partenerii se pot identifica drept heterosexuali, homosexuali sau bisexuali, începe să aibă relaţii cu alţi parteneri, care pot fi și ei deja în relaţii de lungă durată cu alte persoane, pe care le aduc în cuplu. În loc de faimosul „menage a trois” este vorba despre un „menage multiplu”. Doar că, din perspectiva celor implicaţi în acest tip de relaţie, nu este vorba despre promiscuitate, despre relaţii deschise, ci despre un fel de poli-monogamie, ceea ce, până nu de mult, ar fi fost o contradicţie de termeni. Acum s-a găsit termenul „poliamorie”, care este compus din cuvântul grecesc poli și din cuvântul latinesc ce desemnează dragostea amor.

Cum funcţionează poliarmonia

Acest stil de viaţă este din ce în ce mai bine documentat, mai ales de către mass-media. „Folosim Google calendar pentru a ne planifica momentele în care vrem să fim împreună. Decidem în felul acesta cine cu cine împarte dormitorul într-o anumită noapte şi care dintre noi va petrece o seară în faţa televizorului”, a dezvăluit un poliamorist într-un documentar realizat de BBC.

Pentru acești oameni, poliamoria nu este o fază trecătoare, ci este o identitate. Și vor să arate că acest stil de viaţă este o alternativă la monogamie, valabilă pentru oricine, chiar și pentru familiile din clasa de mijloc, cu copii și facturi de plătit. De exemplu, pentru triunghiul Holder-Mullins este vorba de trei adulţi care locuiesc în aceeași casă și care împart facturile, treburile casnice și creșterea fetei de 9 ani a cuplului iniţial. O posibilă dinamică a acestui tip de relaţie este prezentată de CNN în graficul din partea dreaptă.

Citeşte şi: Bisexualitatea, încă o „normalitate” contemporană

Sexologul belgian Esther Perel prevesteşte în documentarul BBC moartea relaţiilor exclusive, explicând că „relaţiile care implică parteneri multipli reprezintă din ce în ce mai des o alternativă, iar această formă de coabitare ar putea deveni obişnuinţă în următorii 30 de ani. Monogamia a rezistat în mod remarcabil pe baricade, dar acest nou tip de relaţie redefineşte regulile dragostei, promovând onestitatea sexuală în locul fidelităţii faţă de un singur partener.”

Posibile urmări legale ale poliarmoniei

Pe măsură ce conceptul relaţiilor deschise capătă din ce în ce mai mult spaţiu în cultura pop și în dezbaterile politice, unele familii de poliamoriști văd oportunitatea de a crea o dezbatere publică în jurul îndepărtării stereotipurilor legate de acest stil de viaţă. „Vrem să promovăm ideea că orice relaţie este validă cât timp este rezultatul unei alegeri realizată de doi adulţi nesiliţi de nimeni. În acest scop, promovarea acceptării din partea publicului este doar primul pas”, scrie CNN.

Într-o serie de articole din publicaţia Slate pe acest subiect, un poliamorist explică, sub pseudonim, că pentru ei ideea ca un partener să îi constrângă într-o relaţie în care nu au voie, sub nicio formă, în niciun fel de circumstanţă, să iubească și pe altcineva este de-a dreptul terifiantă și limitatoare. În altă ordine de idei, poliamoriştii nu ar putea să își găsească împlinirea personală decât dacă sunt liberi să se „înfrupte” din mai multe relaţii intime. Iar în această ordine de idei, legea ar trebui să ofere aceeași recunoaștere de care se bucură cuplurile heterosexuale și cele homosexuale.

Citeşte şi: Lecţia despre homosexualitate din școala românească

„Este tragic că în anumite părţi ale lumii, homosexualii își pot pierde copiii, slujbele, familia și sunt victimele unor atacuri groaznice, doar pentru că iubesc pe cine iubesc. Aceeași logică se aplică, cu aceeași forţă, și poliamoriștilor. În acest sens, argumentul că „dacă tolerăm relaţiile homosexuale, în curând va trebui să tolerăm și relaţiile poli este corect”, încheie „Michael Carey”. Asta înseamnă că, în curând, cei care preferă căsătoriile poligame și căsătoriile deschise vor cere recunoaștere legală.