Protestul fustelor mini, în Indonezia

63

Zeci de femei din Indonezia au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva unei declaraţii făcute săptămâna trecută de Fauzi Bowo, guvernatorul oraşului Jakarta, care a spus că femeile care poartă fuste scurte în public provoacă și instigă la viol.

Protestatarele au scandat mesaje antidiscriminare precum „Fusta mea scurtă, dreptul meu" sau „Nu ne spuneţi nouă cum să ne îmbrăcăm, spuneţi-le lor să nu ne mai violeze!", informează ziarul Gândul.

Chika Noya, organizatoarea marşului, a declarat pentru AFP că „în loc să dea pedepse grele violatorilor, guvernatorul a dat vina pe vestimentaţia femeilor." Noya a calificat remarca guvernatorului drept „discriminatoare".

Numai anul acesta, peste 100.000 de femei au fost abuzate în Indonezia. Dintre acestea 4% au suferit un viol, arată statisticile Comisiei Naţionale pentru Drepturile Femeilor din Indonezia.

În decembrie, anul trecut, un important cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vsevolod Chaplin, a afirmat că o femeie care poartă fustă scurtă , și e și beată, va provoca foarte mult pe un bărbat. „Dacă ea în mod activ invită contactul, și apoi este surprinsă că acest contact se încheie cu un viol, este cu atât mai mult de vină”, a concluzionat Chaplin, conform Interfax.