Cel mai bun moment pentru a lua o decizie importantă

1589

Contrar aparenţelor, cele mai avantajoase decizii sunt luate pe stomacul gol, și nu după o masă copioasă, au descoperit experţii de la Universitatea din Utrecht, Olanda.

Participanţii la studiu au fost rugaţi să nu mănânce și să nu bea nimic, în afară de apă, cu circa 10 ore înainte de a participa la cele trei faze ale experimentului. Înainte de a lua parte la teste însă, o parte din voluntari au primit un mic dejun generos. Ceilalţi au continuat postul până la finalul testării, fapt ce i-a făcut să intre în ceea ce experţii numesc „stare fierbinte” – în care individul experimentează emoţii puternice.

În primul experiment, 30 de studenţi au luat parte la testul psihologic Iowa Gambling Task (IGT), un joc de noroc prin care este simulată acţiunea de luare a deciziilor și riscurile și recompensele asociate. Concluziile au arătat că „starea de foame a îmbunătăţit, nu a compromis, procesul de luare a deciziilor avantajoase”, notează autorii în studiul publicat în jurnalul PLOS One.  Voluntarii care au efectuat sarcina pe stomacul gol au obţinut rezultate mai bune, comparativ cu ceilalţi participanţi.

Ulterior, experţii au reprodus primul experiment, folosind de data aceasta 50 de voluntari. Concluziile obţinute la acest test au întărit rezultatele primului experiment.

În cel de-al treilea experiment, alţi 46 de voluntari au fost rugaţi să răspundă unui set de 27 de întrebări prin care a fost evaluată tendinţa lor de a accepta o recompensă mai mică, primită imediat, în detrimentul unui premiu mai mare, dar primit mai târziu. Și de această dată, numărul participanţilor înfometaţi care au avut înclinarea de a lua decizii mai avantajoase a fost mai mare, comparativ cu cel al voluntarilor sătui.

„Descoperirile noastre arată că, sub o stare fierbinte tipică de foame sau poftă de mâncare, este absentă dorinţa crescută de asumare a riscurilor, chiar și atunci când este prezentă o motivaţie crescută de obţinere a recompensei. Susţinem că aceste beneficii induse de starea fierbinte rezultă dintr-o încredere mai mare asupra emoţiilor, care permite o mai bună recunoaștere a riscurilor asociate recompenselor mari”, punctează autorii. De asemenea, ei adaugă că „foamea și apetitul nu îi fac neapărat pe oameni mai impulsivi, ci mai degrabă îi determină să se bazeze pe instinct, care aduce beneficii în cazul deciziilor complexe cu rezultate incerte”.

Starea de foame se dovedește a fi utilă nu numai în procesul de luare a deciziilor, ci și când vine vorba de empatia și altruismul individului. Experţii de la Universitatea Aarhus au descoperit că această senzaţie stimulează generozitatea și dorinţa de susţinere a bunăstării sociale a individului.