Și dacă nu se rezolvă prin comunicare … ?

1017

Comunicarea este considerată cea mai buna soluţie pentru evitarea și rezolvarea conflictelor de cuplu. Cu toate acestea, sunt și cercetări care arată că evitarea discuţiei pe subiecte tensionate poate întări rezistenţa familiei. Tendinţa de a schimba subiectul de conversaţie către o temă mai plăcută creşte pe măsură ce partenerii îmbătrânesc, unii bănuind chiar că aceasta ar fi reţeta longevităţii unui cuplu.

O echipă de cercetători de la San Francisco State University au studiat 127 de cupluri de vârstă mijlocie sau mai înaintată, intervievând partenerii de trei ori de-a lungul unei perioade de 13 ani. Cuplurile au fost totodată monitorizate cu o cameră ascunsă, în timp ce discutau un subiect controversat, informează Los Angeles Time.

Atunci când au comparat sănătatea unor cupluri în care partenerii aveau 40-50 de ani și cea a altor cupluri în care vârstele partenerilor erau de peste 60 de ani, anumite tipare au fost evidente, a explicat cercetătoarea Sarah Holley, profesor de psihologie la San Francisco State University şi coordonatoarea studiului.

Concluziile studiului exprimă tendinţa de a evita comunicarea pe măsură ce crește vârsta. De-a lungul perioadei, dinamica relaţiei dintre cupluri a rămas constantă, dar a existat o creștere în rândul cuplurilor în vârstă de a evita subiectele dificile.

„Pentru cuplurile tinere, este logic că tendinţa de a evita comunicarea poate fi problematică: disputele sunt mai noi, iar nevoia de a căuta soluţii poate fi mai urgentă ca urmare a faptului că rolul jucat în cuplu pune foarte multe presiuni”, explică autorii studiului. „În schimb, în cazul cuplurilor cu mulţi ani de căsnicie în spate, aflaţi într-o etapă mai târzie a vieţii, comportamentul de evitare încetează să mai joace un rol negativ şi ajunge să fie neutru sau chiar benefic”, mai spun cercetătorii.

Se pare că experienţa poate ajuta cuplurile mai în vârstă să depășească mai ușor situaţiile conflictuale, însă nu aceeași situaţie este valabilă în cazul cuplurilor mai tinere. „Nu aș sfătui cuplurile să evite subiectele conflictuale”, spune consilierul familial Mark McGonigle, „dar le-aș sfătui să evite anumite tipuri de argumente”, printre care acuzaţiile sau plângerile generalizate, de tipul „Tu niciodată nu mă ajuţi!”.

De asemenea, o evitare a discuţiilor poate submina șansa unei schimbări pozitive în viaţa de cuplu, ceea ce poate fi o încercare de evadare din realitate. „Atitudinea realistă este de a te ocupa de consolidarea relaţiei respective şi de a-i accepta imperfecţiunile, pentru ca, în cele din urmă, să formaţi un cuplu fericit. Din păcate, mulţi nu înţeleg acest adevăr simplu şi preferă să renunţe şi să pornească mai departe în căutarea unei perfecţiuni iluzorii”, afirmă psihologul Cristina Luca, citată de Adevărul.

Fericirea unui cuplu poate fi măsurată prin eficienţa comunicării dintre cei doi parteneri de viaţă, afirmă Nancy Van Pelt, în cartea Secretele Comunicării. Chiar contrar studiului realizat de către Universitatea din San Francisco, autoarea consideră că pe măsură ce se înaintează în vârstă, șansa de rezolvarea a problemelor scade, datorită înrădăcinării resentimentelor.

Un exemplu în privinţa secretelor longevităţii căsătoriei este oferit de Daily Mail, într-o relatare despre Karam şi Katari Chand. Originari din India, ei trăiesc în oraşul Bradford, Marea Britanie, ambii trecuţi de 100 de ani și căsătoriţi de 87 de ani.

Unul dintre elementele căsniciei lor reuşite este faptul că au şi au avut mereu grijă unul de celălalt. Karam spune că modul său de „a fi romantic” este să îi spună mereu glume lui Katari. După propriile lor declaraţii, petrec mult timp împreună şi merg împreună peste tot. De asemenea, se ascultă unul pe celălalt, manifestă toleranţă şi fidelitate faţă de partener şi împărtăşesc aceleaşi valori sociale şi religioase.

„În trecut, oamenii obișnuiau să asculte. Acum, nu cred că oamenii își iau timp pentru a se asculta unul pe altul în mod corespunzător. Oamenii par a fi prea ocupaţi astăzi cu munca, TV și alte lucruri ce se întâmplă în jurul lor” a afirmat Karam, convins fiind că o relaţie autentică constă în ascultarea activă a preocupărilor și problemelor și manifestarea interesului faţă de ceea ce spune partenerul de viaţă.

Niciun articol afișat