„Mă voi simţi grozav?”, este prima întrebare propusă de dr. Reeder în articolul său pentru Psychology Today. Răspunsul descoperă dacă activitatea care face subiectul propunerii aduce beneficii, bucurii sau oportunităţi de dezvoltare sau, dimpotrivă, este doar o povară, ori o activitate neplăcută.

Următoarea întrebare are ca scop analizarea calităţii conexiunilor interumane aduse prin acceptarea propunerii: „Sunt implicate persoane valoroase?”. Dacă în mod repetat spui „da” acelorași persoane, dar aceste relaţii nu generează valoare sau, mai rău, te împiedică să îţi atingi obiectivele importante, ar fi timpul să îţi redirecţionezi atenţia către persoanele mai apropiate cauzei tale, care te ajută să îţi crești reţeaua, explică dr. Reeder.

Răspunsul la ultima întrebare stabilește dacă propunerea este o oportunitate de creștere sau doar o pierdere de vreme: „Îmi voi dezvolta abilităţile?”. De exemplu, un individ neiniţiat într-un domeniu poate alege să investească în participarea la cât mai multe cursuri de formare. În schimb, o persoană cu experienţă vastă în respectivul domeniu se poate concentra, mai degrabă, pe dezvoltarea unor abilităţi noi care să îl ajute în ascensiunea profesională. Acest lucru nu exclude însă continua informare în acel domeniu în care a acumulat experienţă, ci lărgirea orizonturilor.

Dacă toate răspunsurile la cele trei întrebări sunt „da”, atunci șansele ca acceptarea propunerii să îţi aducă succes și fericire sunt mari. Pe de altă parte, dacă cel puţin unul dintre răspunsuri este „nu”, înseamnă că cea mai potrivită acţiune este refuzarea propunerii, sugerează dr. Reeder.

Potrivit experţilor, răspunsurile afirmative crează fericire, datorită oportunităţilor pe care le nasc.  Pe de altă parte, și a spune „nu” poate crește șansele de succes. Această concluzie poate fi ușor înţeleasă dacă ne gândim că pentru a atinge un nivel de excelenţă într-un domeniu un individ trebuie să înveţe să refuze multe lucruri cărora ar fi tentat să le spună „da”.

Așa cum sugera însă dr. Reeder, atingerea unui nivel înalt de succes și fericire nu se bazează pe răspunsuri automate cu „da” și „nu”, ci prin elaborarea unor criterii personale, pe baza cărora să facem cele mai bune alegeri.