Optimismul nu este dependent de succesul în viaţă

88

Un nou studiu publicat în Journal of Personality arată că beneficiile optimismului se văd atât în ţările sărace, cât și în ţările bogate, ceea ce sugerează că a fi optimist nu ţine de cât de bine ne merg lucrurile în viaţă.

Cercetătorii de la Universitatea Kansas au analizat date din 142 de ţări, strânse prin sondajul Gallup World Poll, de la un număr de 150.000 de oameni. Participanţii fost întrebaţi cât de satisfăcuţi sunt de situaţia lor curentă, ce așteptări au pentru viitor, și alte lucruri despre sănătatea și emoţiile lor.

Rezultatele arată că 89% dintre participanţii la studiu cred că viitorul lor va fi mai bun sau mult mai bun decât prezentul și tind să privească la „partea plină a paharului". Cercetătorii au realizat că factori individuali, precum vârstă, venitul lunar, educaţia, sexul etc., au un impact mai mic asupra optimismului decât se crezuse iniţial, iar factori naţionali, precum PIB și speranţa de viaţă, nu au niciun impact asupra optimismului.

„Studiul vine cu dovezi clare care arată că optimismul este un fenomen universal și că asocierile dintre optimism și îmbunătăţirea funcţiilor psihologice nu sunt limitate la ţările industrializate," spun cercetătorii, conform Huffington Post.