Secretul din spatele „dependenţei” de Tetris

120

Profită de faptul că mintea găsește plăcere în a pune lucrurile în ordine și folosește acest mecanism împotriva noastră. Așa descrie BBC secretul jocului-fenomen în anii '90, Tetris.

De când a fost lansat, în 1986, oameni de pe tot Globul au pierdut milioane de ore jucând acest joc simplu. Timpul a trecut, consolele de jocuri video s-au dezvoltat, complexitatea grafică și narativă a crescut, însă jocul Tetris a continuat să aibă un loc special în inima jucătorilor, punctează Tom Stafford pentru BBC Future.

Autorul Jeffrey Goldsmith a numit Tetrisul un „farmatronic" – un joc video cu potenţialul unui drog care dă dependenţă. Unii psihologi au vorbit chiar de un „efect Tetris" care se manifestă atunci când jucătorul încă vede blocurile de pătrăţele căzând, la ore bune după ce s-a oprit din joc. Unii s-au gândit chiar să profite de capacitatea jocului de a disloca jucătorul din realitate, propunând ca Tetris-ul să fie folosit în terapia persoanelor care suferă de tulburare de șoc post-traumatic.

În privinţa a ce anume face jocul să funcţioneze atât de adictiv, Stafford consideră că nu este altceva decât o manifestare a „efectului Zeigarnik" (denumit după psihologul rus Bluma Zeigarnik). Zeigarnik susţinea că problemele nerezolvate rămân în memorie cu persistenţă, până când le rezolvăm. Tetris-ul menţine atenţia jucătorului oferindu-i permanent sarcini de rezolvat. Fiecare bloc care cade este o problemă care trebuie rezolvată și, în același timp și o potenţială soluţie.