Studiu: Singurătatea poate crește riscul de deces cu până 10%

420

Singuratatea este factor agravant pentru boli și poate crește riscul de deces cu 10% informează un nou studiu.Pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani singurătatea reprezintă una dintre principalele surse de suferinţă care afectează calitatea vieţii.

„Singurătatea este o sursă comună de suferinţă la persoanele în varstă. Am demonstrat că ea reprezintă de asemenea, un factor de risc pentru sănătate, putând duce la declin funcţional sau chiar deces" afirmă de Dr. Carla Perissinotto potrivit DailyMail.

În cadrul cercetării, echipa a examinat relaţia dintre singurătate şi riscul de declin funcţional şi deces în cazul a 1.604 de persoane cu vârsta peste 60 de ani, pe o perioadă de șase ani. Participanţii, cu o vârstă medie de 71 de ani, au fost întrebaţi dacă s-au simţit excluși, izolaţi sau dacă le lipsea compania cuiva în viaţa lor. Dintre ei, 43,2% au răspuns că se simt singuri.

Comparând viaţa persoanelor singure cu viaţa persoanelor care se bucurau de compania constantă a cuiva, cercetătorii au identificat că primele sunt expuse unui risc crescut de deces de 22,8 % comparativ cu 14,2 %. În plus, persoanele singure sunt mai înclinate spre reducerea activităţilor zilnice. Procentual, aceasta se reflectă într-un segment de 24,8% dintre persoanele singure, comparativ cu 12,5% dintre persoanele care nu sunt singure.

Cercetatorii de la Universitatea din California consideră că descoperirile lor ar putea avea implicaţii importante pentru sănătatea publică.

Un alt studiu american, publicat de aceeași sursă, a identificat o legătură între singurătate și riscul de deces în rândul persoanelor bolnave de inimă, cu riscul formării cheagurilor de sânge. Oamenii de știinţă au analizat datele de la 44.573 de persoane cu vârsta mijlocie, dintre care 8.594 de participanţi locuiau singuri. De asemenea, singurătatea a fost asociată cu 3% şanse mai mari de a muri într-o perioadă de patru ani. Acest risc a crescut în rândul persoanelor bolnave de inimă de la aproximativ 7% la 8,6%.