Partea pozitivă a stresului

1402

Mulţi oameni cred că stresul este una dintre cele mai mari probleme ale societăţii noastre și încearcă prin diverse metode să scape de el însă ceea ce probabil nu știu este că acesta are și o parte pozitivă.

În urma studiilor, stresul a fost asociat cu anumite situaţii precum creșterea riscului de a suferi de boli cardiace, căderea părului sau acumularea unor kilograme în plus, însă există și studii care susţin că stresul poate fi benefic în anumite circumstanţe. Dr. Jacob Teitelbaum, director medical la Fibromyalgia and Fatigue Centers and Chronicity susţine că stresul, în limita normală, este un lucru sănătos, pentru că oferă energia de care are nevoie o persoană pentru a supravieţui, notează psychcentral.com.

Se pare că nu stresul este principala problemă, ci felul în care reacţionăm la el, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Penn State. Cercetătorii au descoperit că stresul are repercusiuni asupra sănătăţii chiar și 10 ani mai târziu, motiv pentru care este foarte important modul în care reacţionăm în faţa lui.

David Almeida, profesor la Universitatea Penn State, afirmă că oamenii se împart în două categorii din punct de vedere al reacţiei la stres: „oamenii Velcro” și „oamenii Teflon”. „Oamenii Velcro” sunt cei care, atunci când se confruntă cu un factor de stres, acesta se „lipește” de ei pentru mai mult sau mai puţin timp. „Oamenii Teflon”, în schimb, nu lasă ca factorul de stres să se „lipească” de ei și nu se lasă afectaţi de către acesta. Cea mai avantajată categorie este aceasta, deoarece „oamenii Velcro” sunt cei care fie pe termen scurt, fie pe termen lung, pot avea anumite probleme de sănătate.

Potrivit lui Teitelbaum, stresul devine nesănătos atunci când este în exces, durează pentru o perioadă îndelungată de timp și nu este eliberat printr-o activitate fizică intensă sau printr-o reacţie emoţională. Cercetători precum Teitelbaum și alţii susţin că stresul are părţi pozitive, atâta timp cât se încadrează în parametrii normali, în ceea ce privește intensitatea și durata.

Stresul pe termen scurt, determină organismul să „lucreze” suplimentar, ceea ce face ca sistemul imunitar să fie stimulat mai mult și să combată mai bine virușii și bacteriile. În situaţiile de stres, organismul eliberează cortizol, un anti-inflamator care face ca acesta să fie mai rezistent în faţa răcelii sau a gripei, spre exemplu. Însă, dacă nivelul de stres este ridicat pentru un timp mai îndelungat, organismul „obosește” și devine vulnerabil. Se pare că stresul este benefic și în cadrul recuperării după o intervenţie chirurgicală, deoarece hormonii de stres sunt eliberaţi pentru a anticipa posibilele probleme ca rezultat al unei situaţii stresante și pentru a contribui la recuperare.

Stresul contribuie la socializare, deoarece în situaţiile de stres suntem mai predispuși să apelăm la cei din jurul nostru. Studiile au arătat că stresul pe termen scurt determină organismul să elibereze oxitocină sau „hormonul iubirii”, care inhibă producţia suplimentara a hormonilor de stres și reduce presiunea sangvină, corpul fiind în felul acesta eliberat de efectele negative ale stresului, potrivit psihologului Kathleen Hall.

Stresul îmbunătăţește memoria, prin stimularea receptorilor din cortexul frontal, regiunea din creier responsabilă de controlul cognitiv și emoţional. Stresul se pare că ar putea combate cancerul de piele. Potrivit studiilor, cobai stresaţi expuși la raze ultraviolete au dezvoltate mai multe gene ale sistemului imunitar decât alţii, care au fost direcţionate pentru a opri dezvoltarea tumorilor canceroase.

Stresul îmbunătăţește rezistenţa. Potrivit profesorului de psihologie la Universitatea Buffalo, Mark Seery, „când te confrunţi cu provocări, vei deveni mai puternic și vei fi mai bine pregătit pentru a înfrunta probleme noi în viitor.”

Se pare că stresul este inevitabil însă fiecare este în măsură să decidă dacă vrea să fie un „om Velcro” sau un „om Teflon”. Fiecare poate decide cât de mult să-l afecteze stresul, fie pentru pentru a-i aduce neplăceri fizice sau emoţionale, fie pentru a-i aduce beneficii.