Stresul îţi transformă creierul

2228

O serie de studii arată mai mult decât faptul că stresul dăunează grav creierului. Cercetătorii au observat că această stare de tensiune produce transformări pe termen lung asupra celui mai important element al sistemului nervos central.

Experţii de la Școala de Medicină Yale au descoperit că stresul poate conduce la micșorarea volumului a două regiuni ale creierului: hipocampusul și cortexul orbitofrontal, scrie Live Science. Fenomenul a fost observat în urma scanării creierelor a 37 de studenţi, imediat după cutremurul din Tōhoku, care a avut loc în Japonia în 2011. Specialiștii au folosit pentru comparaţie scanările creierelor voluntarilor, efectuate în cadrul unui alt experiment anterior cutremurului.

Prin intermediul unor evaluări psihologice efectuate la un an de la incidentul din Japonia, experţii au observat că voluntarii nu au experimentat o îmbunătăţire în ceea ce privește nivelul de stres și anxietate provocate de eveniment. În urma unui alt set de scanări ale creierului a reieșit faptul că volumul cortexului orbitofrontal a început să crească. Fenomenul ar putea fi explicat de nivelul crescut al stimei de sine. Această abilitate permite un control mai bun al emoţiilor resimţite în momentele stresante, lucru care are efecte asupra creierului, cred autorii. Nu același lucru s-a întâmplat însă în cazul hipocamusului, al cărui volum a continuat să scadă.

„Evenimentele stresante au efecte de lungă durată asupra unei varietăţi de structuri ale creierului, sugerând că astfel de schimbări sunt influenţate de stresul prelungit și caracteristicile stimei de sine”, punctează autorii în studiul lor publicat în jurnalul Molecular Psychiatry.

Anterior, cercetătorii de la Universitatea Berkley, California, au observat o consecinţă importantă a stresului asupra creierului: în momentele stresante, numărul neuronilor produși scade, iar numărul celulelor care produc mielină crește. „Acest lucru duce la un exces de mielină – și, prin urmare, de materie albă, care perturbă echilibrul delicat și timpii de comunicare din interiorul creierului”. Mai departe, concluziile ar putea fi folosite pentru a analiza de ce tinerii expuși de timpuriu la stres cronic sunt predispuși la dezvoltarea unor afecţiuni mentale mai târziu în viaţă, sugerează scriitorul Christopher Bergland într-un articol pentru Psychology Today.

Însă, chiar și o singură expunere la stresul acut are efecte nocive asupra creierului, au observat experţii de la Universitatea de Stat Louissiana. Mai exact, ei au observat că stresul emoţional poate afecta cerebelul. Această regiune joacă un rol important atât pentru controlul motric, dar și în formarea memoriei și în procesul de învăţare.