(A) Unde greșesc femeile într-o relaţie

14398

Uneori, o femeie ajunge să își îndepărteze partenerul fără să vrea și să își saboteze relaţia prin acţiuni care pentru ea pot părea justificate, dar care pe el îl fac nefericit. În ajutorul femeilor care vor să își înţeleagă mai bine partenerul și să păstreze armonia în cuplu, experţii în consiliere au compilat cele mai frecvente astfel de acţiuni cu impact negativ asupra relaţiei, invocate de bărbaţi la ședinţele de terapie.

De-a lungul carierei sale de mediator pentru cupluri, Debra Macleod a observat ce nemulţumiri au, în general, bărbaţii nefericiţi în căsnicie cu privire la comportamentul partenerei lor. În primul rând, spune Macleod este vorba de atitudinea negativă, chiar acuzatoare și de lipsa unei comunicări deschise din partea soţiei, în discuţiile sensibile. „Dacă el încearcă să își exprime grija sau nemulţumirile legate de mariaj, răspunzi în mod defensiv furios și arunci vina asupra lui, în loc să îl asculţi”, scrie Macleod pentru Huffington Post.

Nocivă pentru o relaţie este și tendinţa femeilor de a-și cicăli partenerul, de la presarea acestuia să facă anumite lucruri în clipele sale libere, de relaxare, până la a-l asalta cu mesaje și telefoane când iese în oraș cu prietenii. Bărbatul va fi dezamăgit și dacă el depune eforturi pentru a-și ajuta partenera și a-i face pe plac, însă din partea ei nu va simţi niciun dram de apreciere.

Totodată atracţia lui faţă de parteneră scade atunci când viaţa ei nu include activităţi și pasiuni personale, în afara relaţiei. „Asta te face o companie previzibilă și anostă, care nu are nimic de adăugat în conversaţie”, explică Macleod.

Iar în cazul cuplurilor căsătorite care au copii, dedicarea soţiei exclusiv nevoilor copilului și privarea soţului de afecţiune romantică, precum și tendinţa de a ocupa locul de „părinte Alfa”, fără a oferi tatălui șansa cuvenită de a participa la educaţia copilului, sunt atitudini prin care femeia își sabotează relaţia.

Mai în glumă, mai în serios, se spune că bărbaţii își aleg partenera sperând ca aceasta să nu se schimbe, în timp ce femeile își aleg partenerul sperând că acesta se va schimba pe parcurs. Iar aceasta este o altă capcană în care cad femeile. Mulţi experţi în relaţii insistă asupra necesităţii de a alege un partener pe care să îl poţi accepta exact așa cum este el, fără a avea așteptarea că mai târziu se va schimba, după placul personal.

Dave Elliot, consilier în relaţii, a ridicat această problemă într-o manieră interesantă, care te pune pe gânduri. „Oamenii vor să fie văzuţi, auziţi și apreciaţi pentru cine sunt; dacă simţi nevoia să îl schimbi cu nemulţumirile, derâderile, tachinările tale sau cu «indicaţiile ajutătoare» nesolicitate, dă-mi voie să îţi pun o întrebare. Ţi-ar plăcea dacă și el ţi-ar face la fel?” scrie expertul pentru Thought Catalog.

Elliot atrage atenţia și asupra unor aspecte în care femeile greșesc întâi faţă de ele însele, fapt ce are consecinţe negative asupra relaţiei, de exemplu prin subestimarea și lipsa de apreciere a adevăratei valori personale. Din această poziţie vulnerabilă, femeia va accepta un tratament urât și meschin din partea unor persoane nepotrivite, fapt ce va adânci și mai mult lipsa stimei de sine.

La fel de greșită este și tendinţa de a considera că propria fericirea depinde de partener și de a „căuta un bărbat care să te «completeze», când asta este treaba ta”, scrie Elliot. Suntem responsabili de propria fericire și, chiar dacă ceilalţi o pot alimenta, ei nu ne pot împlini toate nevoile.

În plus, tendinţa femeilor care sunt într-o relaţie de lungă durată de a pune pe un plan secund grija faţă de ele însele duce, indirect, la destrămarea legăturii de cuplu. „Să fiu sinceră, nu este una dintre cele mai importante nemulţumiri auzite de la bărbaţi; cu toate acestea, o femeie care se simte neatrăgătoare se retrage emoţional și fizic din căsnicia ei. Iar acesta este un lucru de care se plâng soţii”, explică Macleod.

Trebuie adăugat că, într-o relaţie, ambii parteneri greșesc, iar acţiunile care aduc nefericire în cuplu nu fac discriminare pe criterii legate de sex. Pentru relaţii de calitate însă, este important să înţelegem diferenţele dintre cele două sexe. Tocmai de aceea, săptămâna viitoare, analizăm și greșelile pe care bărbaţii ar trebui să le evite, pentru o relaţie fericită.

În final, dacă descoperi că aceste greșeli sunt ușor de îndreptat sau de evitat de dragul partenerului, iar dacă împreună aţi clădit o relaţie sudată inclusiv cu diferenţele dintre voi, înseamnă că aveţi șanse foarte mari de a porni într-o călătorie care să vă lege „până la adânci bătrâneţi”. Iar pentru ziua cea mare, dar și pentru momentul cererii în căsătorie, WeddingTime.tv vă oferă servicii profesioniste de filmare, fotografie și transmisiune live a nunţii, pentru a vă aminti mereu de motivaţiile din spatele unei promisiuni care durează o viaţă. Și, peste ani, când veţi revedea imaginile, puteţi fi siguri că veţi avea multe motive să zâmbiţi melancolic, dar cu cel puţin la fel de multă dragoste și emoţie ca în ziua când v-aţi căsătorit, pentru că misiunea WeddingTime.tv este să facă din nunta ta o amintire frumoasă. WeddingTime.tv este un serviciu oferit de ANVERGURA Production.