Cercetătorii explică dragostea la prima vedere

964

Cercetătorii irlandezi de la Universitatea College au realizat un studiu care să explice ce se întâmplă în creier atunci când oamenii se îndrăgostesc „la prima vedere".

Cercetătorii au aranjat întâlniri oarbe de câte 5 minute între mai multe zeci de femei şi bărbaţi, care nu se cunoşteau dinainte. Înainte de întâlniri, cercetătorii au examinat creierul a 39 dintre participanţi folosind un instrument de imagistică cu rezonanţă magnetică funcţională (fRMN).

Participanţii au fost rugaţi să se uite la fotografii cu alţi participanţi la studiu, cu care urmau să se întâlnească. Fiecare poză a trebuit să primească o notă de la 1 la 4, după doar câteva secunde de apreciere. Participanţii au trebuit să spună şi dacă se simt fizic atraşi de persoanele din fotografii, precum şi cât de plăcute consideră ei că sunt aceste persoane.

După întâlniri, ei au fost rugaţi să completeze nişte formulare în care să indice pe care dintre ceilalţi participanţi şi-ar dori să-l mai întâlnească. S-a constata că în 63% dintre cazuri, interesul iniţial, din faţa fotografiilor, s-a materializat şi în întâlnirea propriu-zisă, de 5 minute.

În definitiv, cercetătorii au identificat două procese diferite, activate de două regiuni diferite din creier. Studiul publicat în ultimul număr al revistei Journal of Neuroscience, arată că nu durează mai mult decât câteva câteva fracţiuni de secundă pentru cortexul prefrontal ventromedian că decidă dacă suntem interesaţi fizic de o anumită persoană. După aceea intervine cortexul prefrontal rostromedial care declanşează nesiguranţa cu privire la compatibilitatea cu respectiva persoană. Aceste procese sunt independente unul de altul, dar se produc în perioada iniţială de evaluare a unei noi posibile relaţii, conform Agerpres.