Renunţă europenii la ideea de unitate?

55

Editorialistul Moises Naim scrie în The Atlantic că Italia și Spania, ţări afectate grav de criza financiară, se retrag treptat de pe scena decizională a Uniunii Europene, acest lucru având consecinţe grave pentru proiectul european.

Italia și Spania, ţări afectate grav de criza financiară, se retrag treptat de pe scena decizională a Uniunii Europene, acest lucru având consecinţe grave pentru proiectul european, scrie editorialistul Moises Naim pentru The Atlantic.

Naim este de părere că, deși ambele ţări au făcut progrese în procesul de revenire din criză, ele încă se află în recesiune și populaţia manifestă simptomele unei depresii colective, izolându-se și concentrându-se predominant pe problemele interne. Chiar și mass-media din aceste ţări, notează Naim, este concentrată mai mult pe evenimente locale aproape insignifiante în comparaţie cu evenimentele majore ce au loc în lume, pe care le ignoră.

Mai mult de atât, se pare că nu doar italienii și spaniolii sunt nemulţumiţi de Uniunea Europeană. Conform unui chestionar efectuat în cele 27 state membre ale UE, jumătate din cetăţeni sunt pesimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene ca instituţie și două treimi au declarat că simt că părerea lor nu contează în luarea deciziilor din cadrul UE.

Editorialistul crede că la baza acestor probleme se află nu doar criza financiară, ci și lipsa unor lideri europeni mai charismatici, cei actuali fiind percepuţi ca birocraţi și opaci. Naim este de părere că europenii trebuie să fie din nou seduși de ideea de integrare și uniune.