Reţeta atingerii succesului în viaţă

2331

Obiectivele formulate încă de la o vârstă fragedă și încrederea în sine sunt cele două elemente-cheie care pot prezice șansele de reușită pe plan personal și profesional la maturitate, potrivit unui studiu efectuat de experţii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Aproape 1.000 de tineri de 14-15 ani au fost rugaţi să spună cât de importantă este pentru ei o viitoare carieră și viaţă de familie, precum și cât de multă încredere au că își vor atinge obiectivele fixate. Chestionarul a fost reluat mai târziu, când voluntarii au împlinit 17-18 ani.

„Cel mai mare grup a fost cel al tinerilor care au acordat o importanţă relativ ridicată atât muncii, cât și familiei. Aproape jumătate dintre adolescenţi au spus că munca și familia sunt la fel de importante pentru ei și, de asemenea, că șansele de a reuși să își atingă obiectivele sunt destul de mari”, a declarat unul dintre coordonatorii studiului, Bora Lee.

Mai târziu, când voluntarii au împlinit 35-36 de ani, au fost rugaţi să răspundă unui alt set de întrebări, pentru evaluarea nivelului de succes perceput în ceea ce privește cariera și viaţa de familie. Concluziile au arătat că încrederea în sine este elementul-cheie pentru atingerea succesului.

„Cei care au manifestat mai multă încredere că îşi vor atinge obiectivele au avut mai multe șanse să le atingă la maturitate. Cei care au acordat multă importanţă muncii și familiei și au avut un grad înalt de încredere în sine au avut tendinţa de a spune că se simt mai împliniţi decât ceilalţi”, punctează Lee.

Rezultatul este cu atât mai surprinzător, cu cât atingerea succesului pe ambele planuri, cel personal și cel profesional, pare o misiune dificilă. „Indivizii au tendinţa să aibă mai mult succes în atingerea obiectivelor atunci când sunt motivaţi să reușească atât în zona de carieră, cât și în cea de familie. Drept rezultat, munca și familia ar trebui văzute ca aliate, nu concurente”, susţine Lee, împreună cu colaboratorul său, Fred Vondracek, profesor emerit în domeniul dezvoltării umane și al studiilor de familie.

În ceea ce privește încrederea în sine, consilierii în dezvoltare personală și profesională promovează această atitudine drept un element esenţial pentru atingerea succesului în viaţă. Încrederea în sine este o atitudine ce poate fi cultivată în timp, în primul rând prin eliminarea gândurilor negative legate de propria persoană, aprecierea punctelor forte personale și conștientizarea și îndreptarea celor slabe. De asemenea, curajul de a-ţi învinge temerile, înclinarea către acţiune, asumarea de riscuri, păstrarea optimismului și acceptarea eșecului ca parte normală a vieţii sunt elemente esenţiale pentru construirea încrederii în propria persoană.