România are cei mai mulţi proprietari din Europa

55

România este fruntașa Europei, alături de Bulgaria, în topul ţărilor ai căror cetăţenilor stau în locuinţe proprietate personală. La polul opus sunt Germania și Elveţia.

În România, numărul locuinţelor aflate în proprietatea populaţiei este de circa 8,3 milioane, iar 96% dintre acestea sunt ocupate de cei care le deţin (). „Este un procent neîntâlnit niciunde altundeva în lume", remarcă analistul Ilie Șerbănescu, citat de Adevărul. La polul opus se află ţări ca Germania și Elveţia, unde doar aproximativ 46% respectiv 36% dintre cetăţeni stau în locuinţa proprietate personală. „Nu vă pune pe gânduri că ţara care are cei mai puţini proprietari este Germania? Iar Germania este locomotiva Europei", întreabă Dan Ioan Popp, preşedintele firmei imobiliare Impact, citat de România liberă.

Explicaţia e dată de experienţa ţărilor din comunism, când a avut loc migraţia forţei de muncă la orașe, iar majoritatea orășenilor au devenit chiriași la stat. După căderea comunismului oamenii au dorit să aibă proprietatea lor. În plus, dorinţa de stabilitate a unui loc de muncă, a unei locuinţe i-a făcut pe români statici. „În România tocmai această „împământenire" i-a determinat să aibă dorinţa de a deţine o proprietate în locul unde trăiesc", e de părere Dragoş Dragoteanu, manager la Euroest. „În alte ţări oamenii sunt dispuşi să se mute dintr-un oraş în altul pentru o viaţă mai bună."

Deși ratele la creditele pentru locuinţe sunt mari și pe perioade foarte lungi, majoritatea românilor preferă să plătească o rată la bancă decât o chirie cu aceeași valoare. „Nu poţi schimba această mentalitate decât printr-o educaţie pe timp îndelungat, de zeci de ani", susţine Luciana Petrescu, expert în marketing la Net Worth Advisory.