Să oprească cineva muzica! Sindromul Urechii Muzicale

673

Nu poate să spună cuiva „La mulţi ani!" fără ca imediat să audă şi melodia aferentă. Acesta este doar unul dintre cântecele pe care Cath Gamester, o britanică în vârstă de 84 de ani, le aude constant în mintea ei, deşi, în realitate, nu le cântă nimeni.

Totul a început în anul 2010, când, povesteşte femeia, a auzit cântece precum God Save The Queen, Abide with me, You'll Never Walk Alone şi Silent Night. „Nu se opresc, vin cântec după cântec," explică doamna Gamester, care spune că aude „un tenor, o voce de bărbat şi este o voce frumoasă, foarte puternică, tare şi are şi un fel de muzică de fundal."

Femeia bănuieşte că halucinează ca urmare a unui tratament cu antidepresive pe care l-a urmat după moartea surorii ei. „M-am culcat seara şi a doua zi când m-am trezit am auzit muzică. M-am gândit că o fi de la vecini. Credeam că ascultă un disc pentru că melodia se auzea iar şi iar. M-am dus la uşa din spatele casei, la uşa din faţă, am ieşit din casă să văd dacă se cântă undeva… nu-mi dădeam seama de unde vine muzica," povesteşte Gamester. Femeia a ajuns să folosească aspiratorul pentru a face suficientă gălăgie cât să „acopere" muzica pe care o aude.

Psihiatrul britanic Nick Warner, citat de BBC, spune că întâlneşte anual astfel de cazuri. Specialiştii au şi un nume pentru aceste manifestări: Sindromul Urechii Muzicale.

Halucinaţiile muzicale sunt mai frecvente la femeile trecute de 60 de ani, care trăiesc singure şi care şi-au pierdut brusc auzul (cea mai freventă şi uşor de tratat dintre cauze). Nu există încă o soluţie pentru această tulburare, însă unii pacienţi reuşesc să îşi amelioreze simptomele ascultând altă muzică.

Niciun articol afișat