Efectul multigeneraţional al sarcinilor în adolescenţă

202

Un copil născut la adolescenţă va avea o viaţă mai grea. Comparativ cu copii de aceeași vârstă născuţi de părinţi trecuţi de 20 de ani, acest copil are un risc crescut de a se naște prematur, de a se descurca mai greu la școală și de a nu putea deprinde abilităţi de bază precum autocontrolul. Mai mult decât atât, copilul are șanse să devină părinte tot în adolescenţă, arată un nou studiu.

Subiectul ar trebui să fie de un interes deosebit pentru o ţară precum România, care se află în fruntea clasamentului european în ceea ce privește numărul de nașteri și avorturi la fetele sub 18 ani. Statisticile Eurostat arată că în România, 12.3% dintre femeile aflate la prima naștere sunt minore, ceea ce nu este o noutate. Fenomenul mamelor adolescente are istorie la noi în ţară.

„Acesta este un fenomen complex cauzat de sărăcie, de emigrare – ceea ce înseamnă că mulţi copii sunt lăsaţi în grija bunicilor – și în special de lipsa de educaţie”, a declarat Gabriela Alexandrescu, director Salvaţi Copiii România. Iar un studiu publicat recent în jurnalul PLOS One vine să confirme faptul că persoanele născute în adolescenţă moștenesc anumite riscuri care se observă chiar și la a treia generaţie. Această moștenire nu este una genetică, ci mai degrabă o moștenire a circumstanţelor în care s-au născut – sărăcie, instabilitate familială – și care perpetuează aceleași tipare de comportament.

Studiul a fost realizat de o echipă internaţională de cercetători, pe 11.300 de copii din provincia canadiană Manitoba, născuţi între 2000 și 2009. Cercetătorii au evaluat aspecte ce determină dacă copiii s-au adaptat bine la grădiniţă și sunt pregătiţi pentru școală, cum ar fi independenţa fizică, comportamentele sociale, abilitatea de a comunica eficient și cunoștinţele de bază deprinse în grădiniţă.

Ceea ce au observat este că cei mai bine pregătiţi sunt copiii a căror mame și bunici au avut primele sarcini după 20 ani, iar cei mai slabi pregătiţi sunt cei a căror mame și bunici deopotrivă au făcut primii copiii în adolescenţă. Dar ce este mai interesant este că legătura dintre nivelul de pregătire al copilului și faptul că bunica sa a fost mamă adolescentă se păstrează și în cazurile în care propria mamă nu a fost adolescentă la prima sarcină.

Astfel, printre copiii cu bunici care au fost mame adolescente, dar cu mame care au născut după 20 de ani, 34% nu erau pregătiţi să meargă la școală. Printre copiii care au avut mame adolescente, dar bunici care au născut după 20 de ani procentul crește la 41% și ajunge la 46% în rândul celor ale căror mame și bunici au născut ambele în adolescenţă. Pentru comparaţiem, doar 24% dintre copiii ale căror mame și bunici deopotrivă au născut după 20 de ani au fost consideraţi a fi nepregătiţi pentru școală.

„Ceea ce arată acest studiu de fapt este cât de valoros este ajutorul pe care îl putem oferi mamelor adolescente. Acest ajutor nu le-ar îmbunătăţi doar lor vieţile, ci și vieţilor copiilor și nepoţilor lor,” punctează Elizabeth Wall-Wieler, cercetător la Universitatea Stanford și unul dintre autorii studiului.