Harta mondială a foametei

3231

Foametea rămâne o problemă gravă în 52 de ţări din întreaga lume, în ciuda progreselor semnificative din ultimii 15 ani, potrivit celui mai recent Index Global al Foametei, din 2015, realizat de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Politicile din Alimentaţie.

În opt dintre cele 117 ţări analizate, nivelul foametei atinge cote „alarmante”. Cea mai gravă situaţie în acest sens, la nivel mondial, a fost înregistrată în Republica Centrafricană. Pe următoarele șapte locuri ale ţărilor puternic afectate de foamete se află Ciad, Zambia, Timorul de Est, Sierra Leone, Haiti, Madagascar și Afganistan.

În alte 44 de regiuni din lume, foametea a fost evaluată drept o problemă „serioasă”. Printre acestea se numără Niger, Republica Yemen, Pakistan, Etiopia, Djibouti sau Nigeria.

Datele raportului arată că nivelul îngrijorător al foametei la nivel mondial este puternic influenţat de actualele conflicte și războaie. Iar în acest sens, autorii oferă ca exemplu Republica Centrafricană și Ciadul, care ocupă primele două locuri în ceea ce privește nivelul alarmant al foametei și care, în ultimii ani, s-au confruntat cu o situaţie politică instabilă și cu conflicte violente.

„Conflictul reprezintă inversul dezvoltării. Fără pace, obiectivul eliminării sărăciei și a foametei până în 2030 nu va fi niciodată atins. A venit timpul pentru comunitatea internaţională să facă din prevenţia, atenuarea și soluţionarea conflictelor o prioritate politică mult mai înaltă. Este urgentă nevoie, în egală măsură, de putere diplomatică și intenţie politică pentru a preveni nivelurile îngrijorătoare de sărăcie, suferinţă și brutalitate oribilă care par comune în prea multe dintre conflictele actuale”, a declarat Dominic MacSorley, directorul executiv al organizaţiei umanitare Concern Worldwide.

Nivelul foametei în lume este atât de puternic, încât circa 795 de milioane de oameni au de suferit. Acest lucru înseamnă că unul din nouă locuitori ai planetei este afectat. De asemenea, faptul că unul din patru copii sub cinci ani are o greutate corporală sub limitele normale, iar circa 9% dintre copiii din aceeași categorie de vârstă nu ating o înălţime normală sugerează un nivel ridicat al subnutriţiei.

Din fericire, raportul menţionat arată că au fost făcute progrese impresionante pentru eliminarea foametei la nivel global. Datele existente sugerează că în ultimii 15 ani a fost înregistrată o scădere de circa 27% a nivelului foametei în regiunile aflate în curs de dezvoltare. Circa 17 ţări au reușit să micșoreze rata foametei cu cel puţin 50% faţă de situaţia din 2000. Printre acestea se numără Brazilia, unde nivelul foametei a scăzut cu două treimi, și Peru, unde a fost redus cu circa 56%. De asemenea, rata mortalităţii în rândul copiilor de până în cinci ani a scăzut, în perioada 2000 – 2013, cu circa 3,3 procente.

„Suntem mai încrezători azi, decât oricând, că putem pune capăt foametei, cu condiţia să nu ne oprim  din realizări. Trebuie să continuăm să insistăm, să menţinem parteneriatele și să nu ne oprim din a inova până când alimentele bogate în nutrienţi nu devin sustenabile, accesibile, disponibile și folosite de toată lumea, pentru a-și atinge întregul potenţial”, a declarat directorul general al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Politicile din Alimentaţie, Shenggen Fan.

Rezolvarea problemei foametei în lume este pe lista Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă a Naţiunilor Unite. Astfel, până în 2030, se dorește „sfârșitul foametei, dobândirea siguranţei alimentare și a îmbunătăţirii nutriţiei și promovarea agriculturii sustenabile”.