Schimbări îmbucurătoare în China la final de an

57

Spre surprinderea tuturor, parlamentul chinez a adoptat duminică un pachet de legi care relaxează politica cu privire la unicul copil şi renunţă la lagărele de muncă forţată, două aspecte pentru care China fusese aspru criticată în ultimele decenii.

Congresul popular de la Beijing a aprobat reformele propuse de conducerea comunistă a ţării, arătând astfel că noua conducere a ţării doreşte să facă o reformă de fond a sistemului juridic.

Astfel că din ianuarie 2014 se va renunţa la controversatul sistemul de reeducare prin lagăre. Toţi cei care sunt acum închişi vor fi eliberaţi din ianuarie, dar nu vor beneficia totuşi de amnistie, pedeapsa rămânând valabilă şi fiind executată până la ispăşire în penitenciare. Sistemul lagărelor de reeducare a fost introdus în China în 1957. Acesta îi permitea poliţiei să-i trimită pe inculpaţi, fără proces, până la patru ani într-un lagăr de muncă. Potrivit unui raport ONU din 2009, în ultimii 40 de ani aproape 200.000 de chinezi au ajuns în lagăre.

O altă reformă vizează politica familială şi le permite familiilor în care cel puţin un părinte a fost la rândul său copil singur la părinţi să aibă doi copii şi nu doar unul, cum era până acum. Până în prezent, legea nu făcea excepţie, iar familiile care nu o respectau aveau să sufere consecinţe aspre – sterilizări forţate sau avorturi chiar şi la 8 sau 9 luni de sarcină. Reforma este cea mai amplă adoptată în ultimii 30 de ani în politica familială a statului chinez.

Reprezentanţii organizaţiilor care militează pentru drepturile omului sunt însă sceptice că această schimbare va fi una reală. Principala preocupare este că închisorile vor deveni asemenea lagărelor de muncă forţată, iar schimbarea va fi numai una de faţadă pentru ochii Occidentului.

Sursa: Radio Voice of Russia