Scurt ghid pentru a deveni mai recunoscător

631

Să spui „mulţumesc" pentru fiecare lucru bun din viaţa ta e simplu, dar beneficiile pe care le aduce recunoștinţa sunt extraordinare, arată o serie de studii. Află cum te poţi bucura și tu de toate efectele pozitive de care beneficiază oamenii recunoscători.

Dr. Robert Emmons, profesor la Universitatea din California, dezvăluie câteva metode prin care oricine poate dezvolta obiceiul de a fi recunoscător pentru toate lucrurile bune pe care le are în viaţă, într-un articol pentru Greater Good.

Unul din primii pași este planificarea zilnică a unor momente în care să te gândești numai la acele lucruri care îţi fac viaţa mai frumoasă, de la evenimente fericite până la oamenii minunaţi din jurul tău și abilităţile extraordinare pe care le ai. Nu omite însă întâmplările tragice cu care te-ai confruntat. Îţi vor arăta cât de mult ai evoluat de atunci și până în acest moment.

Chiar și atunci când ai impresia că nu ai nimic pentru ce să fii recunoscător, păstrează obiceiul de a mulţumi, chiar și prin acţiuni mărunte. Oferă un zâmbet sincer unei persoane dragi sau spune-i „mulţumesc” celui care te-a ajutat chiar și într-o chestiune nesemnificativă. S-ar putea ca aceste gesturi să îţi trezească sentimentul de recunoștinţă.

Concentrează-te asupra lucrurilor frumoase pe care ceilalţi le fac pentru tine. Recunoștinţa nu înseamnă să apreciezi ceea ce reușești să faci tu pentru alţii, cât să realizezi cât de multe fac ceilalţi pentru tine.

Rezervă-ţi loc pentru o rugăciune în care să Îi mulţumești lui Dumnezeu pentru binecuvântările de care te bucuri. Așa cum punctează dr. Emmonds, „în multe tradiţii spirituale, rugăciunile de mulţumire sunt considerate a fi cea mai puternică formă a rugăciunilor”.

Nu în ultimul rând, un antidot eficient pentru lipsa de recunoștinţă este umilinţa, sugerează dr. Emmons. „Persoana umilă spune că viaţa este un dar pentru care trebuie să fie recunoscătoare, nu un drept care trebuie revendicat”, afirmă expertul.

Ce vei obţine datorită puterii recunoștinţei? În primul rând, vei reuși mult mai ușor să faci faţă tuturor evenimentelor negative cu care te vei confrunta, sugerează un studiu publicat în Journal of Social and Clinical Psychology. De asemenea, recunoștinţa sinceră acţionează asupra organismului nostru întocmai asemenea unei recompense, declanșând eliberarea unor substanţe asociate cu fericirea, precum dopamina sau serotonina, susţine profesorul Steve Toepfer, de la Universitatea de Stat din Kent. Totodată, mulţumirea are efecte nemaipomenite asupra sănătăţii noastre, întărind sistemul imunitar și protejând inima.

Citește și: Ce impact au emoţiile pozitive asupra vieţii noastre