Sectanţii din Techirghiol – încă un deces prin înfometare?

281

Un nou caz de fanatism religios a zguduit luni localitatea Techirghiol. Localnicii au sesizat poliţia cu privire la apariţia unui mormânt proaspăt săpat în cimitir. Pe mormânt era pusă o cruce cu numele Lucea Mandache și data morţii duminică, 23 mai. Neștiind că femeia a murit și uimiţi de graba cu care a fost înmormântată, localnicii cred că e vorba de reeditarea unui caz de moarte prin înfometare pe un fond de fanatism religios.

   

    De mai mulţi ani, în Techirghiol, activează o sectă așa-zis creștină cu practici religioase extreme și la limita legalităţii statului. Secta pare a fi condusă de Gabriela Liga, cunoscută drept „Mătușa". Potrivit concepţiilor sectei, izolarea de societate, posturile îndelungate și rugăciunile purifică sufletele și eliberează de suferinţă.

    Tocmai în casa Gabrielei Liga, a avut loc duminică noapte, decesul Luciei Mandache. Echipajul ambulanţei, chemat de alte rude, a fost împiedicat de Gabriela Liga, mătușa victimei, să acorde primul ajutor. Tot Gabriela Liga a fost și cea care a hotărât ca luni, la orele dimineţii, să fie deja îngropată. „Au înfometat-o până au ucis-o. Am văzut sicriul şi cum avea crucea înfăşurată într-o cârpă. Tot încercau să o ascundă", au spus Lucian Popescu şi Ana-Marina Stancu, rude cu femeia decedată, care stau în casa alăturată. Conform declaraţiilor primarului Adrian Stan, Lucea Mandache suferea de instabilitate psihică, motiv pentru care a fost internată de câteva ori la Spitalul de Psihiatrie Palazu Mare.

    Poliţia afirmă că avem de-a face cu o infracţiune. „Au îngropat-o fără a anunţa autorităţile şi fără a avea acte medico-legale", a spus comisarul şef al poliţiei din Techirghiol, Vasile Nicolaiciuc. „Rudele au declarat că nu știau că trebuie să fie anunţat un medic și că au preferat să îngroape cadavrul care începea să miroasă", a declarat Anda Drăgulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa.

    „O considerăm moarte suspectă", conchide comisarul șef Nicolaiciuc. Suspiciunile poliţiștilor sunt întemeiate din moment ce în același cadru a mai avut loc un eveniment similar. În urmă cu 10 ani murea în Techirghiol Cornelia Mandache, care la vârsta de 24 de ani cântărea doar 20 de kilograme. Fraţii ei, Mihail (41 de ani) și Daniela (40 de ani) au fost condamnaţi la 16 ani de închisoare pentru omor calificat, instanţa ajungând la concluzia că cei doi au fost complici în înfometarea decedatei. Grupul de la Techirghiol a fost atunci monitorizat de Serviciul Român de Informaţii, în urma raportului ajungându-se la concluzia că acest grup disident este periculos.