Aflat în vizită Marea Britanie, Papa acuză şi este acuzat

117

Vizita istorică a Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie a debutat într-o atmosferă ostilă, rece, tensionată, cu atât mai mult cu cât societatea britanică este una profund secularizată, iar Vaticanul a fost, anterior, aspru criticat de britanici din cauza reacţiilor întârziate şi nu foarte incisive vizavi de problema abuzurilor sexuale comise de preoţi catolici.

   

   Papa a lansat un mesaj ferm de avertizare împotriva „formelor agresive" de secularism care afectează Marea Britanie, amintindu-le totodată englezilor că ei au luptat „împotriva tiraniei naziste care dorea să-L elimine pe Dumnezeu din societate", notează Associated Press. Imediat după ce a fost întâmpinat de Regina Marii Britanii, Papa a atacat încă din primul discurs problema secularismului, arătând că „rădăcinile adânci ale creştinismului sunt prezente în fiecare strat al vieţii britanice".

    „Astăzi, Regatul Unit se străduieşte să devină o societate multiculturală şi modernă. În cursul acestei întreprinderi provocatoare, ar trebui să îşi păstreze mereu respectul pentru acele valori tradiţionale şi expresii culturale pe care formele tot mai agresive de secularism nu le mai preţuiesc şi nici nu le mai tolerează", a spus Papa Benedict al XVI-lea. „Identitatea seculară a poporului englez nu este ceva ce trebuie criticat, ci este ceva care merită sărbătorit", a declarat Societatea Seculară Naţională, într-un comunicat de presă, ca reacţie la afirmaţiile Papei.

    La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei Umaniste Britanice s-au declarat „revoltaţi" de asocierea dintre ateism şi nazism. „Ideea că ateismul naziştilor a fost ceea ce i-a condus la extremism şi la viziunea lor plină de ură şi ideea că ateismul alimentează în vreun fel intoleranţa din Marea Britanie de azi, reprezintă calomnii teribile împotriva celor care nu cred în Dumnezeu." Totodată, Asociaţia Umanistă Britanică l-a acuzat pe Benedict al XVI-lea că este liderul unei biserici care încearcă să-şi impună în întreaga lume viziunea „îngustă" cu privire la moralitate, notează ekklesia.co.uk.

    Christopher Jamison, de la organizaţia Catholic Voices, a negat însă intenţia Papei de a pune semnul egalităţii între ateism şi nazism.

    Suveranul pontif şi-a exprimat, de asemenea, regretul vizavi de scandalurile sexuale care au afectat Biserica Romano-Catolică în ultimele luni şi, totodată, şi-a exprimat compasiunea faţă de victimele abuzurilor sexuale. „De asemenea, este un motiv de mare tristeţe că autorităţile Bisericii nu au fost suficient de vigilente şi nu au fost destul de rapide şi de hotărâte în a lua măsurile necesare", a declarat suveranul pontif, referindu-se la „pervertirea" preoţiei prin cazuri de pedofilie şi abuz sexual.

    Curioşilor care şi-au cumpărat bilete pentru a asista la evenimentele prilejuite de vizita Papei, li s-au alăturat grupuri de protestatari, atei, reprezentanţi ai unor organizaţii seculare şi aceia care cer ca suveranul pontif să fie tras legal la răspundere pentru abuzurile sexuale ale unora dintre preoţii catolici.

    „Să nu uităm niciodată cum excluderea lui Dumnezeu, a religiei şi a virtuţilor din viaţa publică conduce, în cele din urmă, la o viziune trunchiată despre om şi societate şi, în felul acesta, la o viziune reductivă a fiinţei umane şi a destinului său", a mai spus Papa.

    Benedict al XVI-lea se va întâlni în cursul acestei zile cu arhiepiscopul de Canterbury Rowan Williams, liderul Bisericii Anglicane. Întâlnirea va avea loc la Lambeth Palace, în Londra, şi va suscita un interes aparte, dat fiind faptul că în urmă cu un an, Vaticanul a decis să înlesnească trecerea la catolicism a anglicanilor conservatori, nemulţumiţi de faptul că Biserica Anglicană a permis hirotonirea femeilor şi a clericilor homosexuali, notează Reuters.