Anul harului sau anul oribilului – anul preotului catolic la final

155

S-a încheiat „Anul preotului" în Biserica Catolică, un an tulburat de sutele de reclamaţii şi acuzaţii privind abuzurile sexuale comise de clerici catolici. Evenimentul a fost marcat printr-un discurs susţinut de Papa Benedict al XVI-lea în faţa a 15.000 de preoţi catolici adunaţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma. Papa a evitat subiectul sensibil al cazurilor de pedofilie care au aruncat o umbră asupra Bisericii Catolice.

   

    Au existat speculaţii că Papa se va referi încă o dată la abuzurile sexuale ale preoţilor catolici, după ce  vorbise despre acest subiect în timpul recentei sale vizite în Portugalia. „Păcatul din interiorul bisericii" şi nu influenţe din afara acesteia a dat naştere acestor scandaluri, recunoştea atunci suveranul pontif.

    Scandalurile sexuale care au agitat spiritele în ultimul timp nu s-au regăsit însă, explicit, pe lista de subiecte atinse în discursul papal. Totuşi, Papa a vorbit despre anumite scandaluri care scot în evidenţă „lipsurile şi păcatele noastre".

    Vaticanul a fost criticat sever în ultimele luni din cauza lipsei unei reacţii şi a unor măsuri ferme împotriva preoţilor care s-au făcut vinovaţi de abuzuri sexuale. De fapt, Vaticanul a atras mai degrabă atenţia când a sugerat prin vocea oficialilor şi a publicaţiilor sale că este victima unui scandal mediatic şi a unui lobby anti-catolic, notează Associated Press.

    Suveranul pontif a petrecut 40 de minute răspunzând la cinci întrebări selectate dinainte, întrebări adresate lui de preoţii catolici prezenţi la eveniment. Niciunul nu a întrebat ceva despre cazurile de pedofilie. În schimb, unul dintre ei l-a rugat pe Benedict să vorbească despre „frumuseţea celibatului" atât de frecvent criticat în lumea seculară.

    Papa a apărat cu tărie regula preoţească a celibatului. Menţinerea celibatului reprezintă un semn al credinţei într-o lume tot mai seculară, un semn „al prezenţei lui Dumnezeu în lume", consideră suveranul pontif.

    „Biserica nu e perfectă. Preoţii sunt bărbaţi. Printre ei sunt aceia care vor deveni sfinţi, sunt preoţi de treabă şi, de asemenea, sunt şi criminali. Se mai întâmplă", a spus rev. Jean Pierre Herman, participant din partea Bisericii Catolice a Belgiei la evenimentul de la Vatican, ca o scuză pentru cazurile de pedofilie.

    Osservatore Romano, publicaţia oficială a Vaticanului, nota totuşi pe prima pagină că va fi nevoie de un timp îndelungat pentru ca rănile provocate de scandalurile sexuale să se vindece.

    Reţeaua-Suport pentru Persoanele Abuzate de Preoţi (Survivors Network for those Abused by Priests), cel mai mare grup din SUA de asistenţă pentru victimele clericilor, a declarat că Papa a pierdut astfel ocazia perfectă de a anunţa măsuri concrete pentru protecţia copiilor în cadrul bisericii. Organizaţia a insistat, încă o dată, ca preoţii vinovaţi să fie raportaţi poliţiei.

    Deşi majoritatea preoţilor prezenţi erau din Italia, Piaţa Sfântul Petru a adunat clerici din peste 90 de ţări.