Cardinal catolic pune paie pe foc în problema pedofililor

38

Cardinalul catolic Wilfrid Fox Napier, arhiepiscop de Durban, a stârnit reacţii puternice după ce a declarat postului de radio BBC că pedofilia trebuie tratată ca o „boală", nu ca o infracţiune.

Argumentul său se bazează pe două cazuri de preoţi care au fost victime ale unor abuzuri sexuale în copilărie şi care au devenit, ulterior, pedofili. În cazul acestora, justiţia ar trebui să opereze diferit de cei care sunt pedofili din plăcere, afirmă Napier.

„Nu îmi spuneţi că aceste persoane sunt responsabile din punct de vedere penal, la fel ca oricine altcineva care optează să facă acest lucru. Nu cred că se poate aprecia că o persoană merită să fie pedepsită atunci când este ea însăşi rănită", a declarat el pentru BBC.

Victimele abuzurilor nu au fost însă la fel de înţelegătoare. „Poate că este o boală, dar este totodată o infracţiune, iar infracţiunile trebuie pedepsite, infractorii trebuie să răspundă pentru acţiunilor lor trecute şi prezente", a declarat pentru France Presse, Barbara Dorries, agresată în copilărie de un preot pedofil şi membră a unui grup de victime din Statele Unite.