Sexting-ul – un pericol pentru adolescenţi

256

Aproape un sfert dintre copiii de gimnaziu transmit mesaje-text sau foto cu un conţinut sexual explicit, au descoperit cercetătorii americani. Consecinţele acestei practici pot conduce la dezvoltarea unui comportament sexual periculos pentru tineri.

Studiul efectuat de experţii de la Bradley Hasbro Children's Research Center a cuprins 410 școlari cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani. Selecţia eșantionului s-a realizat pe baza informaţiilor adunate de la administraţia instituţiei de învăţământ, legate de existenţa problemelor emoţionale sau de comportament. Copiii au fost rugaţi să răspundă unor întrebări legate atât de practicarea sexting-ului, cât și de comportamentele lor sexuale riscante.

Rezultatele au arătat că în ultima jumătate de an de la începutul studiului, nu mai puţin de 17% dintre participanţi au transmis mesaje-text cu conţinut sexual explicit. Alte 5 procente dintre minori au mărturisit că au expediat și fotografii cu caracter explicit în ultimele șase luni.

Urmările acestor practici pot fi extrem de dăunătoare comportamentului copilului sau adolescentului, dar și sănătăţii, avertizează experţii. De exemplu, dintre toate metodele prin care poate fi practicat sexting-ul, transmiterea de fotografii cu tentă sexuală a fost cel mai important factor de risc asociat cu începerea vieţii sexuale de la o vârstă fragedă. Per total însă, sexting-ul a crescut semnificativ riscul participanţilor de a întreţine relaţii sexuale variate chiar și de patru până la șapte ori în raport cu cei care nu trimiteau astfel de mesaje explicite. Comportamentele sexuale riscante cresc riscul dezvoltării bolilor cu transmitere sexuală, dar și al apariţiei sarcinilor nedorite.

Pentru a evita problemele comportamentale născute din cauza practicii de transmitere de mesaje cu un conţinut sexual explicit, specialiștii atrag atenţia asupra importanţei supravegherii activităţii desfășurate de copii atunci când utilizează mijloacele tehnologice de comunicare (telefoane mobile, computere, reţele sociale). „Cele mai importante două strategii de prevenire pe care le pot folosi părinţii sunt: comunicarea cu propriul copil și monitorizarea modului în care utilizează mijloacele electronice", punctează autorul studiului, dr. Cristopher Houck. Expertul este de părere că părinţii ar trebui să poarte discuţii cu copii lor privind subiecte delicate, precum sexul sau consumul de droguri, atunci când micuţii lor au încă o vârstă fragedă.

Un alt studiu efectuat de organizaţia NSPCC/ChildLine arăta că peste jumătate dintre adolescenţii care au participat la cercetare au transmis mesaje cu un caracter sexual persoanei cu care se aflau într-o relaţie. Îngrijorător este însă că circa 30% dintre respondenţi au mărturisit că au expediat un astfel de mesaj unei persoane pe care au întâlnit-o numai în mediul online.

Pe lângă impactul sexting-ului asupra comportamentului sexual al individului și riscul contractării diverselor boli sau dezvoltarea sarcinii, mesajele-text și mai ales cele foto sau video pot compromite viaţa socială a expeditorului și îi poate pune în pericol sănătatea psihică. În anumite cazuri, materialul cu un conţinut sexual explicit poate deveni un instrument de șantaj. În alte cazuri însă, fotografia sau materialul video poate ajunge publicat pe site-uri pornografice sau frecventate de pedofili. Recent, un analist de la Internet Watch Foundation a descoperit nu mai puţin de 12.000 de fotografii selfies publicate pe site-uri de pedofilie, scrie Daily Mail. Acest număr impresionant de imagini a fost descoperit într-un interval de căutare de numai 40 de ore.