Dependenţa care distruge relaţii

2149

Este aproape imposibil să trăieşti în societatea de astăzi şi să nu fii afectat de social-media şi tot ce presupune ea. Însă e bine să ştii în ce măsură aceasta poate afecta relaţiile cu cei din jurul tău.

Kim Stolz, redactor la Wall Street Journal, tocmai a publicat prima ei carte, Unfriending My Ex: And Other Things I’ll Never Do şi a oferit un interviu pentru TIME, unde vorbeşte despre reţelele sociale şi influenţa pe care o au asupra generaţiilor tinere şi, de asemenea, despre efectele negative, printre cele mai semnificative fiind stricarea relaţiilor cu cei din jur.

Potrivit lui Stolz, prezenţa din ce în mai mare a reţelelor sociale în vieţile oamenilor este strâns legată de creşterea narcisismului. Aşa se face că nivelul de satisfacţie legat de propria persoană depinde de câte “like-uri” obţin, de câţi followers au şi de câte răspunsuri primesc. De aceea, sunt foarte atenţi la telefon şi la tot ce se întâmplă pe reţelele sociale, în aşa fel încât ajung să nu-și mai poată lua gândul sau atenţia de la el. 

Reţelele sociale au de multe ori un gust dulce-amar, spunea Stolz. Multe persoane se află într-o oarecare competiţie, pentru a posta cele mai frumoase poze, de la cel mai frumos restaurant, din cea mai frumoasă vacanţă şi se simt fericiţi atunci când o fac. Însă, atunci când văd pozele altora şi încep comparaţiile, acea bucurie de la început tinde să dispară. După aceea, când văd că 100 de prieteni au dat “like” la acele poze, bucuria apare din nou, până când este înlocuită de frustarea de a nu fi sau a nu avea ce are celălalt.

Când se consideră că ai devenit dependent de reţelele sociale?

Stolz vorbeşte în cartea sa despre persoane care îşi verifică profilul în situaţii total nepotrivite. Un exemplu ilar care ilustrează acest aspect a apărut săptămâna aceasta în presă. Un hoţ a fost foarte ușor prins de poliţie, pentru că uitase să se delogheze de pe contul de Facebook pe care îl accesase din casa pe care o jefuise.

Dincolo de acest tip de cazuri extreme, sunt și persoane care, în timp ce se află în prezenţa familiei, a prietenilor sau la restaurant, îşi petrec tot timpul cu telefonul, până când aceştia le atrag atenţia. Dacă se ajunge aici, înseamnă că persoana în cauză este deja dependentă de telefon şi social-media, spune Stolz.

Kim Stolz crede că relaţiile cu cei din jur pot fi iremediabil distruse din cauza reţelelor sociale. De asemenea, poate fi distrusă şi relaţia cu partenerul atunci când prin intermediul reţelelor de socializare se menţine legătura cu un fost partener sau, pur şi simplu, când nu mai există comunicare faţă către faţă din cauza acestora. Mai mult decât atât, studiile au demonstrat că, atunci când se pierde contactul vizual, scade şi nivelul empatiei şi cel al reacţiilor.

Stolz a vorbit și despre beneficiile unei „cure de detoxifiere tehnologică” şi afirmă că abţinerea presupune mult efort. „Cura” nu a durat decât o săptămână, dar pentru Kim a fost extrem de greu să treacă de la a-şi verifica telefonul de sute de ori pe zi la a nu-l verifica deloc. Primele zile s-a simţit chiar rău, îşi vedea peste tot telefonul şi parcă îl şi auzea. Se simţea nesigură în relaţiile cu prietenii, deoarece lipsea din mediul virtual şi nu mai era în contact permanent cu ei. Dar, după aproximativ 2 zile, situaţia s-a îmbunătăţit, a început să observe lucruri pe stradă pe care înainte nu le văzuse, a început să aibă conversaţii telefonice, reale, cu prietenii ei şi, de asemenea, a făcut o instrospecţie şi a meditat asupra propriei persoane.

Exemplul lui Kim nu ne demonstrează decât că putem câştiga foarte mult pierzând din vedere, cel puţin pentru un timp, tehnologia, telefoanele şi reţelele sociale.