Cât timp îţi trebuie să îţi cumperi o armă de pe Facebook?

175

În urma unei anchete, jurnaliștii de la Venture Beat au descoperit o mulţime de pagini de Facebook de unde utilizatorii își pot achiziţiona o varietate largă de arme, fără a prezenta vreun act de identitate sau alte documente. Întreaga operaţiune nu durează mai mult de 15 minute, spun autorii materialului.

„Guns for sale”, „I Love Guns” sau „Guns, Ammo & Blades” sunt doar câteva exemple de astfel de pagini Facebook pe care orice utilizator le poate accesa pentru a-și cumpăra o armă. „Aceste pagini au sute de mii de like-uri și membri”, precizează jurnaliștii. De aici îţi poţi achiziţiona chiar și „arme care ar putea fi interzise de legile statului”, arme fără permis, arme semiautomate sau amortizoare.

„Dacă ai sub 18 ani, poţi cumpăra un pistol, lucru interzis de legea federală.” De asemenea, jurnaliștii precizează că tranzacţia nu are loc pe Facebook, ci în zone ferite de privirile forţelor de ordine: restaurante, parcări întunecate, drumuri izolate.

Reporterii au contactat un utilizator, pe nume „Dave”, pe care l-au găsit pe una dintre paginile de Facebook cercetate. Astfel a făcut rost de numărul său de telefon și l-a contactat pentru a-și arăta intenţia de a cumpăra o armă. Atunci când jurnaliștii l-au întrebat pe Dave dacă trebuie să aducă un act de identitate, răspunsul său a fost: „Nu”.

Situaţia a stârnit nemulţumiri în rândul unor grupuri de activiști, precum Moms Demand Action și Mayors Against Illegal Guns (fondată de fostul primar al orașului New York, miliardarul Michael Bloomberg), care le-au cerut administratorilor Facebook să rezolve această problemă. De asemenea, zeci de mii de persoane au semnat o petiţie pentru interzicerea armelor pe Facebook și Instagram.

„Nu poţi cumpăra lucruri de pe Instagram sau Facebook, nici nu poţi promova vânzarea sau utilizarea armelor în publicitate. Îi încurajăm pe cei care observă orice activitate ilegală să ne raporteze acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook pentru Venture Beats. De asemenea, ieri, reprezentanţii reţelei de socializare au anunţat că au luat măsuri cu privire la conţinutul care are legătură cu armele, publicat pe Facebook și Instagram. „Nu vom permite oamenilor să publice oferte de vânzare a unor obiecte reglementate care indică dorinţa de a se sustrage sau de a-i ajuta pe alţii să se sustragă rigorilor legii”, este una dintre măsurile adoptate.

Foto: stockvault.net