Ce spune profilul de Facebook despre tine

11268

Informaţiile pe care le împărtășești cu prietenii de pe Facebook dezvăluie mai multe lucruri despre tine decât crezi sau poate chiar decât ai vrea să se știe.

O simplă analiză a profilului tău personal poate oferi detalii legate de cât de singur te simţi, susţin experţii de la Universitatea Charles Sturt. Concluziile studiului lor au arătat că persoanele singuratice au tendinţa de a împărtăși mai multe informaţii personale, de la statusul relaţiei și pasiunile lor până la adresa de acasă. De exemplu, nu mai puţin de 98% dintre participantele care au recunoscut că se simt singure au făcut public statusul relaţiei lor și nu l-au împărtășit doar cu prietenii din reţea.

„Este logic ca oamenii care se simt singuri să dezvăluie astfel de informaţii. Vor să le ușureze celorlalţi calea către iniţierea unui contact, care i-ar putea ajuta să depășească sentimentele lor de singurătate”, a declarat unul dintre autorii studiului, Yeslam Al-Saggaf, citat de Market Watch.

Pe de altă parte, cei care se simt singuri au tendinţa de a evita să dezvăluie orientările lor politice și religioase. Al-Saggaf este de părere că acest lucru poate fi explicat de teama ca opiniile lor să nu fie desconsiderate sau nepopulare în rândul celorlalţi, scrie Huffington Post.

Informaţiile personale publicate pe Facebook trădează și nivelul de anxietate socială al utilizatorului, au arătat rezultatele unui studiu publicat în jurnalul Social Psychological & Personality Science. Experţii au ajuns la această concluzie după ce au rugat șase voluntari să evalueze nivelul de anxietate pe baza analizei profilului de Facebook al altor participanţi. Observaţiile lor au fost corelate apoi cu cele ale persoanelor ale căror profiluri au fost inspectate. Anxietatea socială a fost trădată de lucruri precum preferinţele muzicale sau numărul de like-uri oferite emisiunilor TV preferate.

Chiar și numărul de prieteni din reţea poate dezvălui lucruri despre personalitatea ta. Utilizatorii cu o listă mai lungă de prieteni pe Facebook ar putea avea un risc mai mic de a suferi de anxietate sau de tulburare de personalitate schizoidă, arată un studiu publicat în jurnalul Computers and Human Behavior. În schimb, aceștia sunt mai predispuși la experimentarea simptomelor care trădează narcisism, manie bipolară sau teatralis (tulburare histrionică de personalitate).

De asemenea, actualizările de status le pot dezvălui celorlalţi dacă ești introvertit sau extrovertit, au observat experţii de la Universitatea Pennsylvania. De exemplu, extrovertiţii au tendinţa de a folosi mai frecvent cuvinte și fraze precum „petrecere”, „abia aștept”, „plajă”, „weekend” sau „entuziasmat”. În schimb, indivizii introvertiţi vor include mai des în statusurile lor termeni precum „internet”, „computer”, „pokemon”, „manga” sau „citi”. Luate împreună, aceste grupuri de cuvinte oferă o fereastră fără precendent în lumea psihologică a persoanelor cu o anumită trăsătură, este de părere unul dintre autorii studiului, Johannes Eichstaedt.