Studiu: Stăm pe Facebook din…plictiseală

60

Un studiu recent, dat publicităţii în luna iunie în Journal of Broadcasting & Electronic Media arată că plictiseala este cauza principală a numeroaselor ore pe care utilizatorii le petrec în reţeaua socială Facebook.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 417 studenţi americani. Cele cinci categorii generice în care se înscrie activitatea online a unui utilizator sunt: căutarea de informaţie, comunicarea interpersonală, exprimarea personală, trecerea timpului şi divertismentul. Studiul realizat de cercetătorii Daniel Hunt, Archana Krishnan şi David Atkin confirmă aşteptările acestora şi anume, în afară de căutarea de informaţii, toţi ceilalţi factori erau determinanţi în activitatea pe Facebook.

Procentul cel mai mare l-au înregistrat activităţile ce se înscriu în două domenii: trecerea timpului şi divertismentul. Cu alte cuvinte, studiul arată că Facebook a fost cel mai adesea accesat atunci când cei chestionaţi se simţeau plictisiţi şi mai puţin pentru a cultiva relaţii.

În România, un sondaj realizat de ECDL România, la care au participat peste 3.500 de elevi din 33 de licee bucureştene în 2010, a relevat că 50% dintre elevii de liceu petrec mai mult de patru ore în faţa calculatorului. În privinţa adulţilor, site-ul bestjobs.ro a chestionat în iunie 2011 6.572 de utilizatori pentru a afla cât de etic este comportamentul acestora faţă de colegii de muncă şi faţă de compania în care sunt angajaţi. La întrebarea „Cât timp stai pe Yahoo!Messenger sau Facebook la muncă?”, 35% dintre angajaţi au declarat că accesează reţelele sociale sau chat-ul online. Dintre aceştia, 16,61% petrec între 1-2 ore, 14,57% un timp de peste 4 ore şi 3,96% între 3 şi 4 ore.