Testează-ţi inteligenţa emoţională

112

Inteligenţa emoţională este esenţială atât pentru conștientizarea și înţelegerea propriilor emoţii, cât și pentru a reuși să ne „punem în pantofii" celorlalţi. Pentru că importanţa EQ-ului a devenit tot mai mare, un grup de experţi au creat un instrument prin care orice posesor de smartphone își poate evalua această abilitate.

Aplicaţia MEIT (Mobile Emotional Intelligence Test), construită de experţii de la întreprinderea Emotional Apps, te ajută să afli cât de dezvoltate sunt „abilităţile tale de percepere, înţelegere și controlare a emoţiilor”, într-un mod „rapid și ușor”, potrivit comunicatului publicat de organizaţia Alpha Galileo. Softul poate fi descărcat pe smartphone din „magazinele virtuale” Google Play și App Store.

Programul testează inteligenţa emoţională cu ajutorul unor fotografii și animaţii. Pe baza acestora, utilizatorul trebuie să evalueze corect emoţiile exprimate de persoanele din imagine. De asemenea, aplicaţia permite monitorizarea timpului necesar de răspuns al user-ului pentru fiecare întrebare în parte, un element esenţial atunci când vine vorba de interpretarea emoţiilor afișate de ceilalţi.

„Este fundamental să controlăm timpul alocat fiecărei întrebări, de exemplu. La testele pe hârtie poţi cunoaște doar timpul pentru răspunsul global la toate chestionarele, dar nu pentru fiecare test și există o mare diferenţă atunci când o persoană, aflată în faţa unui public, receptează o stare negativă rapid și atunci când îi ia mai mult timp pentru a o vedea”, a declarat unul dintre dezvoltatorii aplicaţiei, Edgar Bresó, de la Universitat Jaume I.

Rezultatele obţinute la testele MEIT pot fi împărtășite de utilizatori pe Facebook sau pot fi comparate cu ale altor useri. Însă, în același timp, aceste scoruri pot oferi o imagine globală a ţărilor cu cel mai mare grad de inteligenţă emoţională. Statisticile realizate pe baza informaţiilor de până acum arată, de exemplu, că ţara noastră se numără printre regiunile cu cel mai mare nivel al EQ-ului. „România, Danemarca, Africa de Sud și Vietnam sunt ţările cu cele mai bune rezultate în acest moment, dar numerele se schimbă”, punctează Bresó.

Evaluarea inteligenţei emoţionale este o metodă tot mai răspândită prin care diverse companii realizează procesul de recrutare a angajaţilor, de exemplu. De asemenea, este un instrument extrem de util individului pentru dezvoltarea sa personală și profesională și atingerea succesului. Din punctul de vedere al reputatului psiholog american Daniel Goldman, EQ-ul are la bază cinci elemente esenţiale: conștiinţa de sine, autoreglarea, motivaţia, empatia și abilităţile sociale.

Inteligenţa emoţională este însă o sabie cu dublu tăiș. Dincolo de beneficiile dezvoltării acestei abilităţi, studiile au arătat că există riscul ca aceasta să fie folosită pentru a-i manipula pe ceilalţi în scopul atingerii propriilor interese și obiective.

Foto: Universitat Jaume I / captură YouTube