Lideri catolici din întreaga lume vor răspunde la un sondaj pe subiecte controversate

164

Papa Francisc face un sondaj la nivel mondial pentru a vedea cum abordează liderii religioși catolici subiecte tabu, precum căsătoriile între homosexuali şi dreptul acestora de a adopta copii sau divorţul.

Preoţii catolici din lumea întreagă au de răspuns până la sfârşitul anului la întrebări cu privire la căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dreptul acestora de a adopta copii, căsătoriile interreligioase, situaţia persoanelor divorţate şi concubinajul, printre altele. În funcţie de rezultatele sondajului, se va stabili agenda conferinţei episcopale care se va desfăşura în luna octombrie 2014. De asemenea, în cadrul acesteia se va discuta despre adaptarea Bisericii la schimbările care au loc în familiile moderne, notează blogs.reuters.com.

Nu este pentru prima dată când preoţii catolici primesc sondaje în vederea pregătirii acestor sinoade, însă cel de anul acesta demonstrează un mai mare interes şi sensibilitate pentru subiecte care odată erau tabu.

Clerici români din Iaşi au declarat deja că nu sunt şi nu pot fi de acord cu căsătoria între persoane de acelaşi sex. Preotul Adrian Blăjuţă declara că „Nu putem să acceptăm astfel de căsătorii, sigur, nu putem să excludem astfel de persoane care vin la Liturghie, care se roagă, sigur, care cer iertare. Orice persoană care cere iertare, care vine la spovadă şi se căieşte şi doreşte să nu mai păcătuiască este acceptată, dar nu poate fi acceptat comportamentul acestor persoane".

Alti preoţi au declarat, de asemenea, că nu pot accepta ceea ce este contra naturii, precum căsătoria între homosexuali, însă a subliniat faptul că aceste persoane nu trebuie condamnate, ci incluse, îmbrăţişate şi primite în Biserică. Credincioşii cred şi ei că aceste persoane trebuie acceptate, nu stigmatizate.

Sondajul a fost trimis la data de 18 octombrie şi, de asemenea, a fost postat pe site-ul National Catholic Reporter.